Ploiești: Costică Dogaru învaţă tinerii arta dansului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploiești: Costică Dogaru învaţă tinerii arta dansului popular
Ploiești: Costică Dogaru învaţă tinerii arta dansului popular

A pornit de la visul unei cariere de cântăreţ de muzică populară şi a ajuns să iubească dansurile folclorice pe care le predă tinerilor din Ansamblul Chindia al Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti

De la vârsta de 14 ani Costică Dogaru a încercat să-şi facă un nume în industria muzicală, debutând ca artist de muzică populară.

Îşi aminteşte că la primul concurs la care a participat, emoţiile sale erau foarte mari, poate la fel de mari ca şi sala arhiplină a Teatrului de Estradă din Ploieşti, acolo unde se ţinea spectacolul.

Repetiţiile pentru acest concurs reprezentau pe vremea aceea un fel de preselecţie pentru cei care aveau să se prezinte în finală.

Ajuns în finală
A trecut cu brio de repetiţii, iar la concursul propriu-zis a obţinut un loc III. Mai târziu, pe la 19 ani, a primit o invitaţie de a se alătura dansatorilor unui ansamblu condus de coregrafa Vera Făcăianu, însă a refuzat.

Opt ani mai târziu, în timp ce se afla la cursurile Şcolii Populare de Artă, a fost invitat să participe la repetiţiile Ansamblului Periniţa condus de Costel Manolache, directorul Centrului de Îndrumare şi Creaţie al Şcolii Populare de Artă.

Costică Dogaru s-a îndrăgostit pe loc de dansurile populare şi a decis să încerce să danseze şi el. Participa cu consecvenţă la repetiţiile care se ţineau între orele 16.00 şi 21.30 de două ori pe săptămână.


Marii maeștri ai dansului popular

Aici a avut oportunitatea să danseze sub îndrumările celor mai buni instructori cum ar fi Constantin Balea şi maestru Ilie Ion.

Între 1977 şi 1987 Costică a fost dansator al Şcolii Populare de Artă, iar în 1987, la insistenţele conducerii Casei de Cultură a Sindicatelor şi a dirijorului orchestrei acesteia, el a preluat Ansamblul Chindia.

„Am învăţat foarte multe de la maestru emerit Puiu Vasilescu atât în ceea ce priveşte disciplina în afara scenei cât şi în scenă”, spune profesorul de dans popular.

Perfomanțe notabile
În fruntea Ansamblului Chindia, Costigă Dogaru a reuşit să obţină performanţe notabile, cu atât mai mult cu cât nu există niciun festival sau concurs la care a participat fără să fie recompensat cu o distincţie.

Instructorul de dans spune însă că viaţa unui dansator este foarte grea şi pentru că sunt nevoiţi să facă repetiţii după program, au nevoie de o condiţie fizică foarte bună pentru a putea rezista unei repetiţii de două ore.

În Ansamblul Chindia figurează 10 perechi de dansatori la care se adaugă alţi patru începători. Vârstele membrilor acestuia sunt cuprinse între 14 şi 53 de ani, unul dintre cei mai în vârstă dansatori fiind chiar soţia instructorului, Florica.

Coordonare perfectă
„Sunt 20 de oameni cu 20 de caractere diferite, ţine de o bună experienţă să poţi lucra şi să-i poţi coordona pe toţi o dată.

La început se montează dansul iar apoi lucrăm la tehnică şi al detaliile interpretărilor. Pentru un dans din Muntenia, care are o lungime de 22 minute, am lucrat trei luni de zile şi ceva, dar cu cei mai buni dansatori ai ansamblului”, explică Costică.

În acest moment, instructorul colaborează cu mai multe şcoli din Prahova pentru a-i învăţa pe copii să danseze dar şi pentru a-i forma pe micuţi în vederea preluării lor mai târziu în ansamblu.

La Breaza pe 16 și 17 august

Dansatorii din Chindia pot fi văzuţi în zilele de 16 şi 17 august la Breaza, urmând apoi să se prezinte, în octombrie, la Casa de Cultură din Bistriţa, care aniversează 40 de ani de existenţă.

Întrebări și răspunsuri
De când îndrăgiţi dansurile populare?
C.D.: De mic copil dansez aceste dansuri. Aveam un unchi în comună care mă lua cu el la petrecerile care aveau loc la ore rezonabile pentru un copil şi dansam împreună, uneori chiar şi pe taburete. Talentul l-am moştenit de la el, iar în şcoala generală nu exista concurs la care să nu particip şi la care să nu câştig unul dintre primele trei locuri.

A moştenit băiatul dumneavoastră pasiunea pentru dans?
C.D.: Băiatul meu pe la 5,6 ani ştia jumătate din Căluş, apoi a renunţat să mai vină la repetiţii spunând că este prea greu pentru el. În repetiţii sunt foarte exigent dar dansatorii din ansamblu sunt ca şi copiii mei, în cert, îi dojenesc dar îi şi apreciez pentru munca pe care o prestează.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place dansul popular, obişnuiesc să dansez cu dansatorii, iar dacă mă duc la o petrecere şi muzica este foarte bună nu pot să stau pe scaun, nu rezist”, spune instructorul.

Ce nu-i place
Nu îi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, cei care promit şi nu fac ceea ce au promis, deşi în ansamblul pe care îl conduce există dansatori neserioşi care nu ajung la repetiţii din cauza slujbelor pe care le au sau a şcolii.

PROFIL
NĂSCUT

29 aprilie 1948, Scutelnici, Buzău
EDUCAŢIE
Şcoala Populară de Artă
EXPERIENŢĂ
De la 14 ani participă la concursuri de muzică populară
FAMILIE
Este căsătorit, are un băiat de 33 de ani şi un nepoţel de 5 ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite