Cocaina, drogul cel mai cunoscut de elevi
0Un studiu sociologic arată că tinerii de 17 ani sunt cei mai mari consumatori de droguri. Credinţa în Dumnezeu, teama de moarte sau de dependenţă sunt principalii factori care îi ţin pe elevii din judeţul Alba departe de droguri.
2.000 de liceeni din 35 de unităţi de învăţământ din judeţul Alba au participat în perioada ianuarie - mai 2009 la un studiu sociologic prin care s-a dorit determinarea cauzelor care duc la consumul de droguri în rândul adolescenţilor. Ieri, în cadrul unui seminar la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii din judeţul Alba, au fost prezentate rezultatele studiului sociologic.
În chestionarele aplicate, tinerii trebuiau să spună şi dacă au consumat vreodată droguri.
Potrivit coordonatorului studiului, sociologul Mihaela Păun, cei mai mulţi tineri care resping drogurile se tem de moarte, de o posibilă dependenţă sau se tem de Dumnezeu. „O componentă a acestui studiu a fost şi relaţia cu Dumnezeu, mulţi tineri care resping drogurile se roagă frecvent şi merg la preot să se spovedească de câteva ori pe an”, a explicat Mihaela Păun.
Pe de altă parte, din chestionare rezultă faptul că vârsta de debut în consumul de droguri este 14-16 ani, în timp ce elevii cu vârsta de 17 ani sunt cei mai mari consumatori.
Pe lista drogurilor s-a regăsit şi consumul de tranchilizante sau sedative procurate fără reţetă precum şi consumul de medicamente amestecate cu alcool. „Din studiu rezultă că 90% dintre elevii participanţi ştiu ce este cocaina. Numărul celor care au auzit despre drogurile sintetice, cum este de exemplu ecstasy lichid, este mai mic”, a spus sociologul Mihaela Păun.
Anturajul, principalul responsabil
Tot cu ajutorul chestionarului s-au determinat care sunt şi factorii care duc la consumul de droguri în rândul tinerilor. Principala cauză identificată a fost anturajul. „Trebuie să găsim o modalitate prin care să fim mai aproape de tineri, în modul pozitiv. Să creăm anumite servicii sociale care să le fie aproape, deoarece strada lucrează 24 de ore din 24, nu doar opt sau 12 ore cât lucrează un asistent social”, a afirmat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sorin Chirilă. Acesta a fost de părere că trebuie să se vorbească deschis despre droguri şi trebuie găsită o metodă pentru a îndrepta tinerii spre altceva.
„Trebuie să recunoaştem că drogurile dau o plăcere de moment, dar care provoacă probleme grave în viitor. Tinerii sunt tentaţi să încerce această plăcere doarece nu pot să-şi facă o proiecţie clară a riscurilor care apar în viitor. De aceea trebuie să le explicăm implicaţiile negative ale consumului de droguri”, a spus Sorin Chirilă.
Pedepse aspre
Tot cu ajutorul acestui studiu au fost determinate şi metodele pe care tinerii le consideră cele mai potrivite pentru prevenirea consumului de droguri. Principala măsură propusă ar fi sporirea pedepselor pentru cei care comercializează sau consumă droguri.
De asemenea liceenii din judeţul Alba sunt de părere că este nevoie de mai multă comunicare între părinţi şi copii şi, de asemenea, este nevoie de psihologi şcolari.