Bac-ul, mutat de concediul forţat
0Elevii de clasa a XII-a şi-au depus dosarele de înscriere mai devreme cu o săptămână decât perioada prevăzută de Ministerul Educaţiei. Este primul an în care înscrierile la examenul de Bac au loc între 14 şi 18 decembrie şi nu vara. Intervalul s-a suprapus peste concediul forţat impus profesorilor de Guvern.
Între şcoli închise de porcină şi vacanţa impusă de criza banilor pentru bugetari, diriginţii şi directorii liceelor i-au silit pe elevii din ultimul an să-şi depună dosarele de înscriere mai devreme cu o săptămână decât perioada stabilită de calendarul oficial.
La Cluj-Napoca, documentele pentru înscrierile la bacalaureat se fac în toate liceele cu ani terminali, de clasa a XII-a. În cazul şcolilor unde profesorii au intrat în concediu fără plată, înscrierile s‑au făcut de săptămâna trecută.
Este şi exemplul Liceului „Avram Iancu", unde astăzi toţi profesorii erau în concediu, iar la şcoală se afla doar portarul. „Vacanţa a început puţin mai repede, aşa că ne-am organizat în aşa fel încât elevii de clasa a XII-a să se înscrie la bacalaureat mai repede", a declarat Ruxana Roşca, coordonator educativ al liceului.
Bucureşti: vacanţă forţată „de porcină"
La şcolile unde a fost, astăzi, activitate, înscrierea a decurs normal. „Diriginţii au centralizat cererile elevilor de clasa a XII-a şi le-au depus la secretariat", a explicat directoarea Marinela-Violeta Don.
La liceele bucureştene
care au fost închise timp de o săptămână din cauza virusului gripei porcine, profesorii au hotărât să renunţe la concediul forţat şi să intre la cursuri pentru a recupera materia pierdută.
Un astfel de exemplu este Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti unde cursurile s-au desfăşurat în mod normal. Dosarele pentru bacalaureat ale elevilor de clasa a XII-a au fost întocmite cu mai mult timp în urmă.
„Nu puteam să facem înscrierile în câteva zile, mai ales că elevii trebuiau să aducă mai multe acte. Le-am cerut diriginţilor să strângă aceste documente din vreme", a spus Victor Nicolae, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr" din Bucureşti.
Profesorul mai spune că elevii şi-au făcut opţiunile pentru probele de Bac, dar acestea nu diferă de anii trecuţi. Mulţi dintre elevii de la „Gheorghe Lazăr" vor aduce certificat de competenţe lingvistică de la Cambridge pentru că se pregătesc să plece la studii în străinătate.
Şi la Colegiul "Sfântul Sava" din Bucureşti, dosarele liceenilor din ultimul an sunt gata. „Potrivit metodologiei vom duce dosarele la inspectorat spre sfârşitul săptămânii", a declarat George Cazacu, directorul Colegiului „Sfântul Sava".
La Colegiul Bilingv „George Coşbuc" din Capitală, ieri s-a făcut repetiţia generală pentru verificarea documentelor pentru Bac. „Azi (ieri - n.r.) am vrut să ne asigurăm că opţiunile sunt cele dorite de ei", a spus Ilinca Buciu, directoarea de la „George Coşbuc".
Secretarele şi directorii, la posturi, gratis
La Colegiul Naţional „Unirea", din Braşov, nu lucrează niciun profesor în această săptămână. Cadrele didactice au intrat în concediu neplătit, cu o săptămână mai devreme de vacanţa de sărbători.
Cu toate acestea, cei 164 de elevi din clasele terminale ale liceului s‑au înscris încă de săptămâna trecută pentru a susţine noul tip de bacalaureat. Aceştia au fost îndrumaţi de profesori şi diriginţi, astfel încât concediul fără plată al profesorilor să nu îi afecteze în vreun fel.
Astfel, ieri (14 decembrie) doar secretarele colegiului îi aşteptau pe elevii restanţieri. „Toţi elevii de la liceul nostru s-au înscris încă de săptămâna trecută. Săptămâna aceasta îi aşteptăm pe cei care nu au promovat examenele din anii trecuţi. Programul nostru de înscriere este de luni până vineri, între orele 9.30-13.00. Astăzi (luni), în prima zi de înscrieri, a venit un singur absolvent să-şi depună dosarul", ne-a declarat secretara Rodica Dumitriu.
CIFRĂ
110.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să se înscrie la examenul de bacalaureat din anul şcolar 2009-2010. Dintre aceştia, 22.000 sunt din Bucureşti.
Calendar bacalaureat 2010
PROBELE PRACTICE
14-18 decembrie 2009, înscrierea pentru examen.
15-17 februarie 2010, proba orală de comunicare în limba română.
17-19 februarie 2010, proba de comunicare orală în limba maternă.
19-29 aprilie 2010,proba de competenţe digitale. Elevii care deţin certificat ECDL îşi pot echivala examenul de informatică.
31 mai- 4 iunie 2010, proba de limba modernă. Elevii care deţin certificate de competenţă lingvistică obţinute la British Council sau la Institutul Francez le pot aduce şi nu mai dau examenele.
11 iunie 2010, se încheie cursurile pentru clasa a XII-a.
PROBELE SCRISE
28 iunie 2010, proba scrisă de limba şi literatura română.
29 iunie 2010, proba scrisă de limba şi literatura maternă.
30 iunie 2010, proba obligatorie a profilului.
2 iulie 2010, proba scrisă, la alegere, a profilului.
4 iulie 2010,afişarea rezultatelor.
5-7 iulie 2010,depunerea contestaţiilor.
8 iulie 2010, afişarea rezultatelor finale.
Ultimele schimbări în dosarele de înscriere
Orarul înscrierilor la bacalaureat este afişat pe uşa liceelor
Inspectorii şcolari arată că elevii care deja au completat cererile de înscriere la Bac, dar între timp s-au răzgândit cu privire la probele alese, mai pot face schimbări până la 18 decembrie. De asemenea, elevii care au picat examenul de bacalaureat anul trecut se pot înscrie anul acesta din nou, cu echivalarea probelor pentru care au obţinut note de trecere.
Proba de competenţă digitală, obligatorie
În mod normal, înscrierea candidaţilor se face la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit. Acest lucru este valabil atât pentru seria curentă, cât şi pentru absolvenţii seriilor anterioare, începând cu anul 2003.
La inspectoratul şcolar se vor înscrie numai elevii din alte judeţe sau cei care au studiat în străinătate", a spus Marian Banu, inspector de comunicare de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti.
Însă, toţi elevii vor fi obligaţi să dea proba practică de competenţe digitale, care va avea loc între 19 şi 29 aprilie 2010. Ordinul de ministru privind schimbarea bacalaureatului prevede că, pentru absolvenţii din promoţiile de la învăţământul de zi, de până în anul 2002 inclusiv, sau de la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă, de până în anul 2003 inclusiv, specializările vor fi echivalate de către Comisia de Bacalaureat a Municipiului Bucureşti din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti sau, după caz, de către inspectoratele judeţene.
Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta vor da un altfel de Bac, cu trei probe practice în timpul anului şcolar şi trei probe scrise după încheierea cursurilor. Anul trecut Bac-ul a constat în două probe orale şi patru scrise, toate susţinute în vară.