UPDATE Gigi Becali, achitat în "Dosarul Valiza". Sponte, Piţurcă, Ciul şi Marino au scăpat şi ei
0Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi, marţi, de instanţa supremă în dosarul "Valiza". Becali îşi va primi înapoi şi cei 1,7 milioane de euro confiscaţi de procurori în anul 2008.
UPDATE 6 Judecătorii instanţei supreme, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie. În ce priveşte opinia separată, judecătorul a considerat condamnarea la închisoare cu suspendarea executării în cazul celor cinci inculpaţi. Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat. Judecătorii instanţei supreme, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie. În ce priveşte opinia separată, judecătorul a considerat condamnarea la închisoare cu suspendarea executării în cazul celor cinci inculpaţi.
UPDATE 5 Toţi inculpaţii au fost achitaţi. "Corupţie la premiere în România nu poţi să îi spui niciodată. Cum să spui că Becali riscă o condamnare? Pentru ce să risc o condamnare? Atunci poţi să spui că Becali riscă o condamnare pentru că iese pe stradă. Lumea s-a demenţit, a înnebunit lumea. Nu mai este sănătoasă, ori de răutate, ori de invidie. Dacă ai rahat la cap spui că Becali riscă patru ani de puşcărie. În ţara asta încă mai domnină Satan. Iar Satan este la Morar şi la Ţuluş, care Ţuluş (n.r. - procurorul Doru Ţuluş) este sclavul lui Paszkany pentru că aşa am aflat. Pe mine nu m-au dezamăgit procurorii şi judecătorii până acum decât la nivel mic, cum a fost judecătoarea aia Cristuş (n.r. - judecătoarea Nicoleta Cristuş). Aia a fost demonizată de Satan şi a dat arestarea mea atunci (n.r. - în 2009). Există şi judecători ca asta, ca Cristuş. Când iei libertatea unui om nu ai niciodată cum să scapi. Ori pe pământ plăteşti cu boli sau altceva, ori răzpunzi la judecată la Domnul Hristos. Cum să ţii omul în cătuşe după ce i-a fost furată maşina? Păi eşti nebună? Eu am uitat, dar copiii mei şi nevasta mea au trauma aia", a spus Becali.
El a adăugat că nu se teme de o eventuală retrogradare a echipei Steaua în cazul în care hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este defavorabilă. "Cazul ăsta, când era Ionuţ Lupescu la Comisia de Disciplină, oamenii au auzit de corupţie, de 1,7 milioane, şi atunci au cerut acte. Au văzut că e premiere şi atunci au zis că aia nu e mită, nu e corupţie. Pentru că altfel eram retrogradaţi până acum. În al doilea rând, FIFA şi UEFA nu mai ţin cont de sentinţele civile şi penale dacă sunt date eronat. Pentru că există practică la FIFA şi UEFA", a explicat finanţatorul stelist.
UPDATE 4 În cazul lui Becali, procurorii cer o pedeapsă adunată de 6 ani, din două posibile infracţiuni. Dorinţa reprezentanţilor statului este ca patronul Stelei să execute pedeapsa, nu se acceptă cu suspendare. Totuşi, Gigi nu poate fi arestat, din pricina calităţii sale de europarlamentar, care-i asigură imunitatea. Ca un fapt divers, latifundiarul nu a mai trecut pe la Bruxelless de anul trecut.
UPDATE 3 "Nu am nicio emoţie, nu cred că vreun judecător va spune că premierea este mită"
UPDATE 2 "Pentru mine nu înseamnă nimic...un bărbat două săptămâni într-o temniţă nu înseamnă nimic, pentru că demnitatea nu ţi-o poate lua nimeni, înseamnă comportamentul tău. (...) Să vii să mă iei la 6 dimineaţa cu 30 de maşini, este lucrare diavolească. Am dus-o cu demnitate, numai că soţia mea, fetele mele şi mama mea, când văd imaginile alea, au coşmaruri. Aia mică era afectată pentru că i-au spus la şcoală că tatăl ei e la puşcărie", a spus Becali, într-o ediţie specială a emisiunii "Ultima Oră", la România TV.
Finanţatorul din Ghencea a continuat să-şi povestească viaţa de "puşcăriaş": "Eu am stat două săptămâni cu ei. Erau infractori de mari fapte, dar dacă stai, mănânci cu ei, bei cu ei în camera mică acolo, te leagă o frăţie. Le-am, trimis bani, vreo 25.000 de euro, ca să facă avocat, să nu ştiu ce. Când am auzit la radio că au decis să mă elibereze toţi trei au sărit pe mine, m-au luat în braţe şi au început să plângă şi să se bucure pentru mine. Deci ei aveau 10-15 ani de puşcărie, dar se bucurau pentru mine că mă eliberează", a povestit Becali.
UPDATE "Dacă premierea este mită în România, eu nu mai vreau să trăiesc în ţara asta. Dacă mă condamnă, plec! Mă duc unde sunt liber, unde pot să fac ce vreau pe banii mei", a spus patronul Stelei înainte să afle verdictul judecătorilor.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Procesul privind fapte de corupţie în fotbal a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării.
Procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.
Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals.
De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Procurorul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice româneşti.
Unul dintre avocaţii lui George Becali a susţinut în faţa judecătorilor că finanţatorul echipei Steaua nu a urmărit nicio clipă să comită fapte de corupţie, iar intenţiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva şi amplifica dorinţa de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj.
Apărătorul lui Becali a mai precizat că nicio clipă jucătorii nu au crezut că finanţatorul echipei Steaua le va da bani şi chiar au luat în derâdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare şi a cerut instanţei să nu-l asculte pe avocat, "pentru că spune numai minciuni".
"Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam să îi premiez", le-a spus Becali judecătorilor.