Ziua Morţilor, o sărbătoare catolică adoptată de toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu câteva zile înainte, cu curăţarea mormintelor celor dragi. Pieţele din Timişoara au fost inundate de coroniţe şi jerbe de flori, iar vânzările au fost garantate.În satele din Banat,

cu câteva zile înainte, cu curăţarea mormintelor celor dragi. Pieţele din Timişoara au fost inundate de coroniţe şi jerbe de flori, iar vânzările au fost garantate.
În satele din Banat, noaptea de 1 spre 2 noiembrie este şi un prilej pentru membrii familiilor de a se întâlni. De regulă, ei petrec ore în şir la cimitir. Cei care sunt departe angajează îngrijitori de morminte, pentru a fi siguri că rudele lor decedate vor fi cinstite cum se cuvine.
În tradiţia Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morţi care nu au fost nici sfinţi şi nici damnaţi ajung în Purgatoriu, unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în rai. De aceea, în această zi preoţii organizează slujbe pentru iertarea păcatelor celor dispăruţi dintre cei vii şi primirea lor în rai. Tot în calendarul romano-catolic, 2 noiembrie este Ziua Tuturor Sufletelor.

Pelerinaj la cimitirele din Ardeal
Cimitirul Central din Cluj, cel mai mare din Transilvania, a fost străbătut în tăcere, până târziu în noapte, de rudele celor morţi, din ţară şi străinătate. Marea majoritate a mormintelor, de la cavouri celebre ale unor personalităţi istorice sau culturale, până la mormintele limitrofe, au fost vizitate de rude sau cunoştinţe. Din când în când, liniştea era deranjată de cântece triste, interpretate de rudele celor morţi. Cimitirul Central este cunoscut şi sub numele de Hajongard, derivat de la numele german al parcului, "Grădina iepurilor" (Hasel Garten), fiind înfiinţat încă din Evul Mediu. (Mihai Bacalu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite