Umbra CPUN la Mitropolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Ceausescu ne-a mancat zilele, iar Iliescu si CPUN ne mananca noptile", comentau romanii, ce-i drept, cu placere, in 1990. CPUN - Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala - un fel de parlament

"Ceausescu ne-a mancat zilele, iar Iliescu si CPUN ne mananca noptile", comentau romanii, ce-i drept, cu placere, in 1990. CPUN - Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala - un fel de parlament postrevolutionar, s-a intrunit zilnic, de la 1 februarie pana la 11 mai, in Palatul din Dealul Mitropoliei, in sedinte-maraton, care erau transmise in direct de TVR. Ieri, fostii cepeunisti s-au reunit sub conducerea lui Ion Iliescu, presedinte si atunci, tot in Dealul Mitropoliei, pentru a aniversa 14 ani de CPUN. Din cei 270 de membri ai Parlamentului de 100 de zile, cum a fost numit in epoca, ieri abia daca au luat loc in sala mai putin de jumatate. Unii au considerat ca nu e cazul sa vina, altii, nume sonore, printre care Alexandru Birladeanu, Nicolae Cerveni, Nicolae Cajal, Dan Martian, Otto Weber, au murit.
Unde sunt cepeunistii de altadata...
Primele clipe ale reintalnirii s-au consumat in holul Palatului Mitropoliei cu imbratisari, zambete mai mult sau mai putin fortate, cu ironii si intepaturi legate mai ales de urmele lasate de trecerea timpului. Revolutionarii, schimbatorii de lume de acum 14 ani, par ei insisi obositi de atatea schimbari. S-au ingrasat, au slabit, au albit, s-au pensionat, s-au imbolnavit, au prosperat sau au fost dati uitarii. Vesnic contestatarul Nica Leon, azi consilier la grupul parlamentar al PRM din Senat, strange maini cu toleranta suverana. Profesorul Ion Manzatu, cu o coafura einsteiniana, zambeste tuturor. Cico Dumitrescu, consilier prezidential, prinde insigne aniversare pe reverele invitatilor. Uitatul liberal Sorin Botnaru, avocatul Oliviu Tocaciu din Sibiu (cum se prezenta cand urca la tribuna CPUN), Virgil Magureanu, Bogdan Teodoriu se plimba derutati printre cepeunisti. N.S. Dumitru, primul ideolog al FSN, afiseaza un par vopsit si un loden obosit ca si socialismul sau stiintific. Claudiu Iordache urmareste retras toata aceasta agitatie, lucru care nu se poate spune despre Eugenia Iorga, primul prototip de frumusete postrevolutionara, care pupa in stanga si in dreapta, incercand sa intretina atmosfera. Nici Dan Iosif nu se amesteca in lume. Priveste cu aerul "sa nu spun eu tot ce stiu despre voi". Dar tot spune despre Petrisor Morar ca are la Timisoara o fabrica de camasi de firma. La un moment dat, apare Radu Campeanu, neschimbat din toate punctele de vedere. Da mana cu presedintele Iliescu si declama: "In ciuda tuturor deficientelor, CPUN a fost o miscare de un romantism si un entuziasm exceptional". Si Ion Diaconescu este bine conservat si inca are memorie vizuala: "Domnisoarele astea ziariste nu erau, e noua generatie", spune in trecere pe langa grupul presei. Mihai Montanu, nedespartit de Gelu Voican pe vremea CPUN, ieri era singur, asa cum sade bine unui angajat al MAE. Serghei Mezaros, unul dintre tinerii gata sa sfarme muntii, a ramas in cei 14 ani, in urma unei operatii, fara o parte din inima. Paul Jerbas, secretarul CPUN, s-a pensionat la scurt timp dupa ce s-a imbolnavit si el: "Nu m-am facut partas la nici o prabusire", spune el azi. Petre Roman, Radu Berceanu, Doru Taracila, Platica Vidovici, Herman Fabinii, Verestoy Attila sunt cepeunisti care au reusit sa se pastreze pana in zilele noastre in scaunele legislativului. Attila Verestoy l-a acompaniat cu mult respect pe Karoly Kyraly, fostul demnitar PCR. N-a lipsit de la intalnire nici generalul Victor Stanculescu, pe care ieri il ocoleau toti, uitand cum il curtau odata.
De la romantismul politic la politicianism
Nostalgia reintalnirii si a trecerii timpului nu a alterat insa spiritul CPUN. O data intrati in sala, cepeunistii au redevenit ceea ce au fost, au inceput polemicile, vociferarile pentru a-l intrerupe pe vorbitor, domnul Iliescu a reluat ticul batutului in microfon pentru a face liniste si i-a scapat chiar si un "potoliti-va", dar fara celebrul "mai draga". "CPUN a jucat rolul unui factor de atenuare a tensiunilor, a fost o supapa necesara pentru a inlocui violenta strazii cu dialogul. A avut o productivitate remarcabila, adoptand 150 de legi, in 100 de zile, cea mai importanta fiind Legea electorala pentru alegerile din 20 mai. A fost primul organism alcatuit cu reprezentantii tuturor celor 30 de partide existente", a subliniat Ion Iliescu importanta CPUN. "Nu s-a constituit democratic. 50% plus unu erau FSN si noi, PNTCD, am avut doar trei membri. Chiar daca s-ar fi unit toate, partidele de opozitie nu puteau clinti puterea. Dupa 15 ani, nu avem motive sa fim multumiti", a ramas intransigent Ion Diaconescu. "Taranistii au fost la putere", s-a strigat din sala. "Daca se compara lista CPUN cu listele celorlalte parlamente, veti vedea ca acestea din urma sunt din ce in ce mai slabe. Pentru ca continuam sa construim capitalism cu ruine comuniste, in loc sa-l construim pe ruinele comunismului", a infierat Radu Berceanu. "E belsug de saracie pentru ca e belsug de hoti si situatia in tara e rea pentru ca sunt conducatorii rai", s-a lansat si Petre Roman. "Ai pierdut pariul cu agricultura", si-a adus aminte cineva din sala. N-a lipsit nici celebrul Liviu Petrina: "Cer iertare lui Dumnezeu, poporului, familiei, parintilor, consatenilor ca nu am fost mai vrednic ca sa nu se ajunga aici". "Ce grad ai avut, domnule Petrina?" s-a strigat din sala, aluzie la pozitia sa in Securitate. "Sublocotenent in armata", a venit raspunsul. Fiind vorba de armata, a intervenit ministru Pascu, singurul membru al Cabinetului care a facut parte din CPUN: "Ma gandeam ca e de datoria mea sa va ridic in grad. Dar am o teama. Teama ca nu toate hartiile sunt la noi". Reuniunea s-a incheiat cu infiintarea Clubului CPUN, in care a anuntat ca se inscrie si presedintele Iliescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite