Trupele Delta au acţionat pe Dunăre
0Generalul Ratko Mladici ar fi fost capturat undeva lângă Porţile de Fier, în urma unei operaţiuni a brigăzilor speciale britanice SAS, în colaborare cu cele româneşti.O posibilă acţiune în
Generalul Ratko Mladici ar fi fost capturat undeva lângă Porţile de Fier, în urma unei operaţiuni a brigăzilor speciale britanice SAS, în colaborare cu cele româneşti.O posibilă acţiune în România a trupelor speciale britanice SAS putea să aibă loc în România împreună cu Brigada specială Delta, din cadrul SIE, a precizat, pentru Adevărul, fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea. Pentru acest lucru ar fi trebuit însă să se primească aprobarea preşedintelui Traian Băsescu. Brigada Delta, din cadrul SIE, a fost creată în 1998 când Harnagea conducea Serviciul de spionaj extern al României. La acea vreme, superspionii din această brigadă au fost pregătiţi atât la bazele Delta din Statele Unite, cât şi la cele ale SAS din Marea Britanie.
Trupele speciale de la SIE au intrat însă într-un con de umbră după ce s-a schimbat conducerea SIE. La aceea vreme, Radu Timofte, mai apoi director al SRI, a acuzat public SIE că ar fi creat o "trupă de killeri". După 2000, "killerii" au fost trimişi să păzească Ambasada României de la Bagdad. "Superspionii" de la SIE au fost, de fapt, cei care i-au "recuperat" anul trecut pe Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci.
Zvonuri
Surse apropiate serviciilor secrete spun că întregul scandal ar fi pornit de la o informaţie potrivit căreia Mladici s-ar afla ascuns undeva lângă Dunăre, dar pe teritoriul iugoslav. "De aici, întregul circ mediatic", au precizat sursele citate. Alte informaţii indică faptul că acţiunea de capturare a generalului se află aproape de final. În această operaţiune ar fi implicate mai multe servicii de informaţii internaţionale, dar şi Interpol.
Negări
Carla Del Ponte, procurorul-şef al TPI, a dezminţit aceste informaţii şi a anunţat la Haga că Mladici este încă în libertate şi se află în Serbia. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Marius Bercaru, a declarat: "Din datele deţinute de SRI, un astfel de eveniment nu s-a produs". MApN nu comentează. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Adriana Săftoiu, contactată de Adevărul, a promis un răspuns la întrebarea dacă preşedintele Băsescu a aprobat efectuarea unei operaţiuni de capturare a generalului Mladici pe teritoriul României. Timp de cinci ore apoi, Săftoiu nu a mai răspuns la telefon. Conducerea SIE ne-a precizat că, "din datele deţinute, o astfel de operaţiune nu a avut loc pe teritoriul României". Aseară, şi Ministerul britanic al Apărării a negat orice implicare a armatei britanice în presupusa arestare a lui Mladici. Ratko Mladici are 63 de ani şi este supranumit "măcelarul din Belgrad" pentru crimele pe care le-a ordonat în timpul războiului din fosta Iugoslavie.