S-au copt legumele congelate
0La mare cautare in plin sezon de trufandale, dar si la lasata iernii, legumele congelate la punga scutesc gospodinele de borcaniada de sezon. Desi in pietele bucurestene si nu numai se mai gasesc inca
La mare cautare in plin sezon de trufandale, dar si la lasata iernii, legumele congelate la punga scutesc gospodinele de borcaniada de sezon. Desi in pietele bucurestene si nu numai se mai gasesc inca legume proaspete, unele congelate au avantajul de a fi mai ieftine si mult mai usor de gatit. Ciupercile congelate costa in supermarketuri in jur de 55.000 de lei jumatatea de kilogram. Pretul ciupercilor proaspete ajunge pana la 150.000 kilogramul. Exista in supermarketuri si ciuperci conservate la cutie, iar pretul unei jumatati de kilogram este de 26.000 de lei. Conopida proaspata costa 25.000 de lei kilogramul, iar cea inghetata, vanduta la pungi de 450 de grame, ajunge sa coste 40.000 de lei. Mazarea, care nu se mai gaseste in piete, poate fi cumparata din frigiderul magazinelor de specialitate la pretul de 80.000 de lei, 750 de grame. Spanacul preparat la rece costa 122.000 de lei kilogramul, iar cel proaspat- 30.000 de lei kilogramul. Un alt avantaj al legumelor congelate ar fi acela ca le scuteste pe gospodine de curatarea lor. Este cazul fasolei verzi, de pilda. Si exemplele ar putea continua, nemaipunand la socoteala ca frigiderele supermarketurilor va ofera si amestecuri exotice de legume, numai bune de preparat instant, dar la un pret destul de piperat. Un amestec indian care contine orez fiert, pui la fel de fiert, mazare, morcov, ceapa, praz, varza creata, mugur de bambus si fulgi de cocos va stoarce din buzunare 200.000 de lei pentru 750 de grame. Comparatia de preturi pentru legumele congelate si cele proaspete ar putea fi analizata si din punctul de vedere al pastrarii in frigiderul de acasa. Un frigider clasa A inregistreaza un consum de energie de 0,4 kilowati, timp de 24 de ore. Pretul pus pe kilogramul congelat, calculat la costul energiei electrice, plus amortizarea investitiei in frigider (evaluata la 5 ani) este de aproximativ 8.500 de lei pe luna. Aceasta suma se adauga pretului legumei cumparate din piata. Desigur, medicii nutritionisti va vor recomanda sa consumati, cum este si firesc, legume aflate in stare proaspata. Daca totusi le congelati, trebuie sa fiti atenti la semnele de uscare sau de deshidratare si la urmele de alterare. Congelarea trebuie facuta la o temperatura de minus 25 de grade Celsius. Nu pastrati legumele mai mult de 6 luni in congelator pentru ca se devitaminizeaza. Din acest punct de vedere, fiti atenti si la termenul de garantie al legumelor congelate pe care le cumparati din supermarketuri.