România va înregistra în 2007 un deficit bugetar de 3,1% din PIB
0Bugetul pe acest an al României prevede venituri de 39% din PIB şi cheltuieli de 41,7%, cel mai ridicat nivel de după căderea comunismului Costul ridicat al programelor de dezvoltare a
Bugetul pe acest an al României prevede venituri de 39% din PIB şi cheltuieli de 41,7%, cel mai ridicat nivel de după căderea comunismului
Costul ridicat al programelor de dezvoltare a infrastructurii şi majorarea beneficiilor din sistemul asigurărilor sociale vor urca deficitul bugetar al României la 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2007, peste ţinta guvernului, de 2,8%, potrivit estimărilor Economist Intelligence Unit (EIU).
Comisia Europeană consideră că autorităţile române nu vor reuşi să menţină deficitul bugetar consolidat sub limita de 3% din PIB prevăzută în criteriile de la Maastricht şi prognozează că acesta va ajunge în acest an, precum şi în 2008, la 3,2% din PIB.
EIU, care anticipează un deficit bugetar de 3,1% din PIB, consideră că estimările autorităţilor române referitoare la venituri sunt prea optimiste. Guvernul anticipează însă o creştere a deficitului bugetar la 2,8% din PIB, în acest an, şi un nivel apropiat anul viitor, de la 1,6% în 2006.
Creşterea deficitului bugetar va fi alimentată în principal de costurile unor proiecte de investiţii majore, echivalente cu 3,6% din PIB, precum şi de majorarea beneficiilor de asigurări sociale, echivalente cu 0,4% din PIB. Aceste costuri vor fi compensate, parţial, de majorări ale încasărilor din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată (TVA), echivalente cu 1,5% din PIB şi de reducerea unor subvenţii, reprezentând 0,9% din PIB.
EIU avertizează însă că proiectele din infrastructură şi asigurări sociale implică mai multe riscuri. Unul dintre acestea este amplificarea deficitului de cont curent, situat în primul trimestru la 11,6% din PIB, pe fondul cererii ridicate pentru produse din import şi a extinderii creditelor. În acelaşi timp, capacitatea României de a finanţa deficitul de cont curent prin investiţii străine directe s-a diminuat.
Există riscul creşterii inflaţiei
Problema care apare în prezent în România este rezultatul acţiunilor actualului guvern, potrivit EIU. Există riscul serios al revenirii pe creştere a inflaţiei. Progresele României în acest domeniu au fost dificile, fiind printre ultimele state care au aderat la Uniune care au reuşit să aducă inflaţia sub 10%. EIU anticipează că România va consemna în acest an o creştere a PIB cu 6,5%, iar anul viitor cu 5,5%, dar avansul rapid va contribui la agravarea dezechilibrelor.
Deficitul de cont curent va fi de 11,4% din PIB în acest an şi 13,1% în 2008 şi nu va coborî sub 12% până în 2010. Deficitul bugetar va fi de 3% în 2008 şi se va atenua treptat în anii următori.Inflaţia are perspective relativ stabile, de 4% în acest an, 4,3% în 2008 şi 4,1% în 2009, iar nivelul ridică semne serioase de întrebare privind capacitatea României de a adopta euro.