Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea ziarelor din Italia se concentrează pe criza financiară mondială. Începe să se vorbească puţin (în mass.media de nişă) despre campania plătită de guvernul României pentru reabilitarea imaginii românilor.

Bursele, zi de groază”, titrează “La Repubblica” pe prima pagină. Cotidianul listează pierderile înregistrate de bursele din întraga lume. Cele mai accentuate scăderi s-au înregistrat la Moscova (-19,1), Paris (-9,04), Milano (-8,24) şi Londra (-7,85).

Doar un Dumnezeu ne poate salva”, relevă “Il Manifesto”. Cotidanul comunist de analiză politică ironizează pe prima pagină intervenţia papei legată de criza financiară. Înaltul Prelat a transmis credincioşilor că “banii sunt efemeri, singurul lucru solid (sigur) este cuvântul lui Dumnezeu.” Într-o caricatură care ocupă aproape în întregime prima pagină, este ilustrat Dumnezeu cu mâinile în şold, care le spune muritorilor: “Da, singurul lucru sigur este cuvântul Meu, dar acum nu începeţi să cereţi împrumuturi!”

Preşedintele Unicredit: criză nemavăzută”, îl citează “Corriere della Sera” pe preşedintele grupului bancar, Alessandro Profumo. “Am făcut câteva operaţiuni greşite, dar nimeni nu avea cum să-şi închipuie că totul se va dărâma de la o zi la alta”, mărturiseştele administratorul Unicredit. Consiliul de Administraţie al băncii a aprobat o ulterioară recapitalizare de 6,6 miliarde de euro, pentru a contracara momentul de criză.

Mort ca un clandestin, în fiecare zi făcea 20 de kilometri cu bicicleta”, relatează “Bergamo News” despre trista poveste a unui bolivian ucis de o maşină în care se aflau patru români. Bolivianul lucra la negru, la un supermarket aflat la 20 de kilometri de casă, drum pe care-l parcurgea cu blicicleta în fiecare zi. Ieri dimineaţă, nu departe de locul de muncă, el a fost lovit de un Fiat Multipla în care se aflau patru zidari români.

Operaţiunea pentru românii din Italia”, anunţă “Stranieri in Italia”. Puţine publicaţii scriu despre acţiunea de cosmetizare a imaginii românilor din Italia, în pofida sumelor cheltuite de guvernul de la Bucureşti. Portalul străinilor din Italia citează cifrelele puse la dispoziţie de guvernul României. Din aceastea reiese că românii sunt în cea mai mare parte integraţi în societatea italiană, dar că italienii îi dispreţuiesc.

Berlusconi? O anomalie a democraţiei”, consemnează “La Stampa” o declaraţie a liderului opoziţiei, Walter Veltroni. Cotidianul torinez - printre puţinele care au mai reyervat un spaţiu amplu politicii – relatează despre conflictul dintre cei doi oameni politici. Dura intervenţie a lui Veltroni vine după ce Berlusconi a afirmat că opoziţia este dezbinată şi, de voie de nevoie, dreapta trebuie să guverneze singură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite