Gaura din buget, 3,5 miliarde de euro - Revista presei interne
0Presa internă de astăzi scrie despre gaura din bugetul de stat, evitarea României de către vechii datornici sau cartea lui Florin Piersic Jr, "Opere cumplite. Volumul unu". Printre alte subiecte, sute de patroni merg cu kilogramul de aur la casa de amanet, iar 1.500 de euro costă metrul pătrat de garsonieră veche în Predeal.
Gaura din buget, 3,5 miliarde de euro.
După şase luni, deficitul bugetului consolidat a ajuns la aproape 3,5 miliarde de euro, care ne încadrează, la limită, în ţinta stabilită cu FMI. Cheltuielile bugetului general consolidat după primele şase luni ale anului au crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 91,7 miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile au scăzut, în perioada menţionată, cu 5,1%, până la 77,3 miliarde de lei, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Astfel, după jumătatea anului, statul cheltuieşte cu 14,4 miliarde de lei, adică aproape 3,5 miliarde de euro, mai mult decât reuşeşte să strângă din taxe şi impozite, scrie Cotidianul.
Vechii datornici evită România. Recuperarea creanţelor pe care România le are la mai multe state, pentru exporturile derulate înainte de 1990, se află în impas. Procesul este îngreunat de problemele economice grave ale unor state africane şi de refuzul categoric al unor ţări de a negocia rambursarea datoriilor. Oficialii noştri nu au reuşit încă să înceapă negocierile cu Sudan, Nigeria, Somalia şi Tanzania, care ne datorează, în total, nu mai puţin de 185 de milioane de dolari, se arată într-un raport al guvernului, citat de Mediafax. Nici autorităţile din Cuba nu s-au arătat deschise negocierilor, notează Evenimentul Zilei.
Piersic junior, efervescent şi în scris. Agitaţie, frământare, clocotire, o reacţie chimică pe care Florin Piersic Jr o oferă de această dată nu din ipostaza de actor sau regizor, ci prin intermediul unor poveşti, ficţiuni pure sau apropiate de realitate, ca autor al "Operelor cumplite. Volumul unu". Interviul de faţă este o "operă" cumplit de incompletă despre omul complex care se ascunde dincolo de rânduri sau de roluri. Povestea trebuie descifrată de fiecare în parte, scrie Jurnalul Naţional.
Sute de patroni merg cu kilogramul de aur la casa de amanet. Nevoia de lichidităţi a patronilor a ajuns atât de mare încât îşi amanetează bijuteriile pentru a putea să-şi plătească angajaţii ori să-şi asigure capital de lucru, potrivit Gândul. Patronii au ajuns să-şi lase bijuteriile de aur la casele de amanet ca să facă rost de bani pentru salariile angajaţilor şi impozitele către stat ori pentru a-şi asigura capital de lucru. Şi nu două-trei piese, pentru că nevoia de lichidităţi este foarte mare, ci chiar şi câte un kilogram de lănţişoare, brăţări, cercei, broşe şi inele, adunate pe vremea când afacerile le mergeau din plin.
1.500 de euro metrul pătrat de garsonieră veche în Predeal, titrează Cotidianul. Apartamentele de pe Valea Prahovei, construite între anii 1960 şi 1990, au un preţ mediu de 1.314 euro metrul pătrat. Cele mai scumpe apartamente se găsesc în Predeal, iar cele mai ieftine în Poiana Câmpina. Cele mai scumpe apartamente din zona montană, dintre localităţile Câmpina şi Braşov, se regăsesc în staţiunea turistică Predeal. Cine vrea să cumpere în această localitate un apartament de două camere trebuie să scoată din buzunar 1.590 de euro pentru un metru pătrat construit de locuinţă, arată un studiu al agenţiei imobiliare Mervani, făcut pe ofertele proprii.