Regele Mihai este victima mafiei retrocedărilor imobiliare
0DNA investighează mai multe persoane, funcţionari din Primăria Capitalei, notari şi magistraţi care au participat la măsluirea unor înscrisuri, au uzat sau au închis ochii la folosirea
DNA investighează mai multe persoane, funcţionari din Primăria Capitalei, notari şi magistraţi care au participat la măsluirea unor înscrisuri, au uzat sau au închis ochii la folosirea acestora
Ingineriile mafiei imobiliare au culminat cu o decizie judecătorească prin care un teren din cartierul Floreasca, proprietate a regelui Mihai I al României, a ajuns în posesia omului de afaceri Joseph Stark, condamnat pentru înşelăciune în alt dosar.
Reprezentanţi ai DNA ne-au declarat că procurorii au început urmărirea penală în împotriva lui Joseph Stark, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals. Notarul public Livia Alexandru este învinuită pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de fals intelectual. DNA a instituit măsuri asigurătorii pe acest teren.
Mihai I: "Este o revendicare de tip fraudulos"
Într-o sesizare depusă la Judecătoria Sectorului 1, regele Mihai cere magistraţilor să-i recunoască dreptul şi să-şi poată intabula imobilul. Fostul monarh nu poate intra în posesia terenului deoarece există o sentinţă definitivă dată în mai 2000 de aceeaşi judecătorie, care îl consfinţeşte drept proprietar pe un anume Nicolae Aninoşeanu.
"Este necesar a prezenta modul în care a decurs <> de tip fraudulos, prin care Aninoşeanu Nicolae, în complicitate cu funcţionari ai Primăriei Bucureşti, precum şi cu alţi oficiali, inclusiv din justiţie, a "reuşit" să obţină, doar pe hârtie, este adevărat, terenul", se plânge regele. În august 1934, Mihai I şi tatăl său Carol al II-lea au cumpărat un teren de la Banca Marmorosh- Blank, în fosta parcelare Jianu, în prezent strada Mircea Eliade nr. 12.
Terenul a fost preluat, în 1948, de statul român în baza decretului care prevedea confiscarea bunurilor întregii familii regale. În decembrie 2005, RA- APPS constată că regele Mihai este proprietarul terenului şi decide restituirea acestuia. "Nu am încetat să fiu proprietarul imobilului din 1934 şi până în prezent", arată Majestatea Sa.
Moştenirea, înregistrată la o secţie inexistentă
Potrivit regelui, Nicolae Aninoşeanu ar fi solicitat restituirea acestui teren, de aproximativ 2.500 de metri pătraţi, în baza unui act de donaţie, "un fals grosolan, cu un conţinut total nejuridic, şi ceea ce este esenţial neautentificat". Donaţia ar fi fost făcută în 1945 de Nicolae Aninoşeanu - tatăl, care ar fi moştenit acest teren, către Nicolae Aninoşeanu - fiul.
Regele susţine că "actul nici nu exista în 1945, fiind contrafăcut în scopuri frauduloase, pentru a fi folosit la revendicare". El atrage atenţia asupra mai multor inadverteţe: moştenirea lui Nicolae Aninoşeanu - tatăl a fost autentificată la Tribunalul Ilfov- Secţia Notariat, dar în 1945 nu se eliberau acte de moşteniri, doar se autentificau acte de vânzare-cumpărare. În documente se pomeneşte de "parcelarea Saramet", care nu există în zonă, iar în planul cadastral apare figurată o proprietate care ar aparţine Comisiei Naţionale Române pentru UNESCO. La acea vreme această organizaţie nici nu fusese înfiinţată.
Regele arată cu degetul spre primărie
Judecătoria Sectorului 1 a admis în mai 2000 cererea de restituire a terenului, formulată de Nicolae Aninoşeanu, şi a obligat Consiliul General al Municipiului Bucureşti să îl împroprietărească. Consiliul nu atacă sentinţa, care rămâne definitivă prin neapelare.
O lună mai târziu, Aninoşeanu vinde terenul, cu două milioane de euro, lui Joseph Stark, care se angajează să facă demersurile pentru punerea în posesie. Regele taxează tranzacţia drept una "cu scop speculativ şi frauduloasă de a-şi însuşi, cu rea-credinţă, un bun despre care ambii participanţi la act ştiau că aparţine de fapt altcuiva". După alte trei luni, un consilier depune la dosar un act în care arată inadvertenţele şi confirmă că acel teren aparţine de fapt regelui Mihai.
"Avem de a face cu o conivenţă frauduloasă. Hotărârea judecătoriei a rămas irevocabilă prin concursul primăriei, care nu a apelat la 13 iunie 2000, iar la 23 iunie 2000, imobilul era deja vândut. Aninoşeanu nu a întreprins nicio căutare de cumpărător pe piaţa imobiliară".
Stark vrea despăgubiri de 25 milioane de euro
Joseph Stark execută în prezent o pedeapsă de 10 ani la Penitenciarul Rahova pentru înşelăciune şi poate intra în comisia de eliberări condiţionate în 2010. Din puşcărie, el susţine că a fost arestat abuziv la comandă politică, "din motive discriminatorii antisemite". Alt motiv: averea sa pe care o evaluează la 100 milioane de euro. Joseph Stark cere judecătorilor sectorului 1 să-i recunoască dreptul de proprietate pe terenul din strada Mircea Eliade sau despăgubiri de 25 milioane de euro.