Profit pentru şase fonduri de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii au plasat peste 164 milioane de lei în titluri de stat şi depozite bancare Numai şase fonduri de pensii obligatorii din cele 14 au înregistrat profit până la sfârşitul

Administratorii au plasat peste 164 milioane de lei în titluri de stat şi depozite bancare

Numai şase fonduri de pensii obligatorii din cele 14 au înregistrat profit până la sfârşitul lui iulie, cel mai mare câştig fiind afişat de ING Pensii.

Deşi nu este încă relevant pentru participanţi care din fondurile de pensii au obţinut deja profit, totuşi, acestea sunt obligate să raporteze lunar situaţia investiţiilor făcute. Cum banii contribuabililor sunt foarte importanţi pentru administratorii de pensii obligatorii, profitul acestor investiţii este cel care face diferenţa.

Fondurile de pensii obligatorii aveau plasate, la 30 iunie, peste 164 milioane de lei (87,6% din active) în titluri de stat şi depozite bancare, având un portofoliu cu risc scăzut, pe fondul reducerii ponderii plasamentelor pe bursă cu 3,35% într-o singură lună, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Ponderea investiţiilor pe bursă în total active a scăzut în iunie la 6,18%, de la 9,53% în luna anterioară, potrivit CSSPP. Structura investiţiilor pe piaţa pensiilor obligatorii arată că, la sfârşitul lui iunie, 43,44% din active au fost plasate în depozite bancare, 44,19% în titluri de stat, 6,18% în acţiuni, 6,74% în obligaţiuni emise de companii, iar restul de 0,33%, în fonduri mutuale, conform NewsIn.

Motiv de îngrijoare abia după doi ani

Experţii financiari apreciază că un participant poate fi îngrijorat de soarta banilor lui abia după doi ani. În acest interval, chiar dacă un fond are randamente negative, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Luând în considerare aceste lucruri, la trei luni de la primele contribuţii, ING a înregistrat cel mai mare randament calculat după valoarea unitară a activului net, de +6,027%, şi a fost urmat de BT Aegon, cu un câştig de 2,082%, AIG (+0,835%) şi Generali (0,797%). Un randament uşor pozitiv au înregistrat fondurile OTP (+ 0,308%) şi Allianz-Ţiriac, cu 0,065%.

Celelalte fonduri - Interamerican, Omniasig, Aviva, Bancpost, KD, Prima Pensie, BRD şi BCR - au raportat scăderi ale valorii unitare a activului net.

Fondurile de pensii în cifre

Valoarea activelor nete administrate de cei 14 administratori erau de 187,12 milioane de lei (peste 51 milioane de euro) la finalul lunii iunie.

După trei etape de încasare a contribuţiilor, cei 14 jucători au primit deja 289,4 milioane de lei (peste 81 milioane de euro).

Fondurile de pensii private (Pilonul II) vor strânge în acest an circa 300 milioane de euro, din care aproximativ 70% (210 milioane de euro) trebuie să plaseze în titluri de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite