Praf şi promisiuni, la Mittal Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele noroase, gălăţenii au parte de valori mult peste limita admisă a pulberilor în suspensie Staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate în Galaţi au înregistrat

În zilele noroase, gălăţenii au parte de valori mult peste limita admisă a pulberilor în suspensie

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate în Galaţi au înregistrat în decembrie cantităţi de pulberi duble faţă de limita maximă admisă. De vină au fost norii şi absenţa vântului, factori care au împiedicat ca pulberile în suspensie provenind de la uzina cocso-chimică de la ArcelorMittal să se disperseze.

Staţiile de monitorizare a aerului amplasate în 2007 în Galaţi au intrat în funcţiune la sfârşitul anului, iar în luna decembrie s-au făcut determinări la mai mulţi indicatori, rezultatele monitorizării fiind afişate pe panoul amplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Acestea au arătat valori peste limitele maxime admisibile. "În decembrie au fost câteva zile când s-au înregistrat valori aproape duble faţă de limita admisibilă la pulberi în suspensie", a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mihai Turcu. "Atingerea acestor valori mari ale pulberilor în suspensie a fost motivată de faptul că în această perioadă plafonul atmosferic a fost foarte coborât, umiditatea a fost de aproape 100% şi vântul n-a suflat aproape deloc.

În aceste condiţii, pulberile în suspensie nu s-au mai putut dispersa", a mai spus Mihai Turcu. Dacă limita admisă este de 50 de micrograme pe metru cub, au fost zile noroase, când s-au înregistrat şi 95 de micrograme la staţia industrială de pe bulevardul Dunărea.

ArcelorMittal, 60% mai puţină poluare până în 2014

"În acest moment, noi nu putem interveni, şi asta pentru că una dintre prevederile din autorizaţia integrată de mediu este reducerea poluării prin renovarea celor şase baterii ale uzinei cocsochimice; până în acest moment renovându-se doar două.

În condiţiile în care se va rezolva şi situaţia celorlalte patru, poluarea de la ArcelorMittal se va reduce cu 60%. Pentru asta, combinatul a primit o perioadă de tranziţie de şapte ani. O amendă dată combinatului nu ar avea niciun efect. Nu se rezolvă nimic cu sancţionarea. Ei au acest program cu măsuri de conformare cu termene clare de realizare a investiţiilor necesare pentru reducerea noxelor, până în 2014", a explicat directorul APM Galaţi.

Afişaj greu descifrabil pentru trecători

Cele cinci staţii de monitorizare amplasate în Galaţi dispun de un sistem de monitorizare automată, permanent. Ele măsoară, pe lângă condiţiile meteo (umiditate, direcţia şi viteza vântului, temperatură), dioxid de sulf, oxizi de azot, pulberi, monoxid de carbon, ozon, plumb şi compuşi organici volatili. În total, în toată ţara s-au amplasat 117 staţii de acest gen în localităţi din 37 de judeţe, într-un proiect PHARE, în valoare totală de 14 milioane de euro.

Panourile de afişaj sunt însă greu descifrabile pentru trecătorii neiniţiaţi, valorile indicate nefiind comparate cu valorile maxime admisibile pentru fiecare indicator. Afişează doar valoarea înregistrată la un moment dat pe diferiţi parametri. "Unul din minusurile acestor staţii de monitorizare este într-adevăr setarea doar pe afişajul numeric, va trebui <> aceste valori în calificative ale aerului şi atunci va fi clar pentru toată lumea", a adăugat Mihai Turcu.

În decembrie au fost câteva zile când s-au înregistrat valori aproape duble faţă de limita admisibilă la pulberile în suspensie. Însă o amendă dată combinatului nu ar avea niciun efect. Mittal Steel are un program ferm de măsuri pentru următorii şapte ani.
Mihai Turcu,
directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Galaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite