Poluare pe Dunăre la Gruia - Mehedinţi
0Combinatul chimic Prahovo de pe malul sârbesc al Dunării poluează sistematic apele teritoriale româneşti din dreptul localităţii mehedinţene Gruia şi până acum nu s-a luat nicio măsură
Combinatul chimic Prahovo de pe malul sârbesc al Dunării poluează sistematic apele teritoriale româneşti din dreptul localităţii mehedinţene Gruia şi până acum nu s-a luat nicio măsură în acest sens.
Un echipaj fluvial al poliţiei de frontieră Mehedinţi a observat, ieri, pe Dunăre, după ce s-a ridicat ceaţa, o peliculă de petrol. Pata se întindea între kilometrii fluviali 817,2 şi 853, respectiv în dreptul localităţilor mehedinţene Pristol şi Gruia, şi avea o lăţime pe alocuri chiar şi de 30 de metri. "Am acţionat imediat cu material absorbant, iar petele de poluare sunt în diminuare. Avem informaţia de la Controlul Navigaţiei că sursa de poluare nu provine de la vreo navă care a tranzitat zona, ipoteza cea mai plauzibilă fiind aceea că poluarea ar proveni de la terminalul petrolier de pe malul sârbesc de la Prahovo. În luna noiembrie a anului trecut şi în luna martie a acestui an ne-am confruntat cu situaţii de poluări provenite cel mai probabil de la Combinatul Prahovo. Am raportat situaţia pe cale ierarhică şi, din câte ştiu eu, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Potrivit procedurii, trebuia să se întrunească comisia româno-sârbo-muntenegreană pentru anchetarea cazurilor, însă nu s-a finalizat nimic până acum", ne-a declarat directorul de la Apele Române Mehedinţi, Adrian Drăghici. Acesta ne-a mai precizat că echipele de intervenţie au acţionat atât manual de pe malul românesc, cât şi cu barca pentru a reduce efectul poluării împrăştiind substanţe biodegradabile tip Spillsorb. Pe de altă parte, Garda de Mediu Mehedinţi a verificat zona Porţile de Fier II constatând că poluarea nu provine de aici. Totodată, specialiştii de la Apele Române Mehedinţi susţin că nefericitul eveniment nu a afectat fauna, pentru că s-a intervenit rapid cu substanţele biodegradabile.