Pădurea amazoniană a crescut mai bine pe timp de secetă!
0Pădurile amazoniene s-au dezvoltat foarte bine pe timp de secetă, arată un studiu de ultimă oră al cercetătorilor de la Universitatea din Arizona. Previziunile anterioare studiului arătau
Pădurile amazoniene s-au dezvoltat foarte bine pe timp de secetă, arată un studiu de ultimă oră al cercetătorilor de la Universitatea din Arizona. Previziunile anterioare studiului arătau că, dimpotrivă, în urma lipsei de precipitaţii, pădurile aflate de-a lungul Amazonului vor începe să se usuce după numai o lună.
"În ciuda temerilor că arborii vor fi la pământ, pădurile au răspuns pozitiv la perioada de secetă, cel puţin pe termen scurt", a declarat Scott R. Saleska, unul dintre autorii studiului. Acesta a mai adăugat că dezvoltarea pădurilor e un răspuns foarte interesant şi surprinzător al vegetaţiei la suplimentul de căldură, care ar putea garanta că împăduririle sunt soluţia salvatoare.
De pildă, în anul 2005, când seceta a atins limita maximă la începutul sezonului secetos, din iulie până în septembrie, arborii au devenit semnificativ mai verzi, indicând astfel o activitate de fotosinteză crescută.
"Nu ne-am uitat la imaginile din saltelit, ci am folosit numai datele la sol, chiar în timpul anului 2005", a precizat profesorul Saleska, de la Departamentul de ecologie şi biologie al Universităţii Americane din Sao Paolo.
Cercetătorii americani şi colegii lor brazilieni spun că jungla amazoniană a avut chiar unele avantanje de pe urma sezonului uscat, pentru că anumite specii s-au dezvoltat mai bine ca de obicei. Studiile oamenilor de ştiinţă nu au mai examinat, până acum, cum reacţionează pădurea virgină la secetă. Modelele climatice anterioare arătau că, dimpotrivă, fotosinteza din pădurea amazoniană va înceta imediat după ce se va instala seceta. Teoretic, copacii ar fi absorbit din ce în ce mai puţin dioxid de carbon, ceea ce ar fi dus la creşterea încălzirii globale. Dar reacţia pădurii a fost, din fericire, spre binele nostru şi al planetei.