KazMunaiGaz a plătit pentru 25% din Rompetrol circa 108 milioane de dolari
0KazMunaiGaz a plătit pentru participaţia de 25% din grupul Rompetrol o sumă de 15,043 miliarde de tenge, se arată în raportul companiei kazahe pentru primele şase luni din 2009, reprezentând echivalentul a aproximativ 108 milioane de dolari.
„Ca parte a achiziţiei Grupului Rompetrol (TRG), Grupul (KazMunaiGaz – n.r.) a obţinut şi un „call and put option“ pentru achiziţia restului de 25% din TRG“, se arată în raportul KazMunaiGaz, postat pe site-ul companiei.
În 2007, KazMunaigaz a cumpărat 75% din grupul Rompetrol pentru 1,6 miliarde de dolari, potrivit raportului pentru anul 2007 al companiei kazahe.
Potrivit NewsIn, care citează date prezentate de un grup de acţionari minoritari, conform contractului încheiat în 2007, achiziţia restului de 25% din acţiuni “va fi încheiată în termen de nouă luni de la data încheierii unei opţiuni bilaterale între TH KMG şi Rompetrol Holding SA”. Astfel, tranzacţia din 2009 este o reglare a tranzacţiei de preluare din 2007, termenii comerciali ai tranzacţiei cu acţiuni TRG fiind stabiliţi şi parafaţi în momentul semnării contractului (24 august 2007), urmând ca diferenţa de preţ să fie plătită ulterior în funcţie de momentul negocierii opţiunii bilaterale. Optiunea a fost înregistrată în contabilitatea grupului cazah la aproximativ 108 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că suma totală a achiziţiei The Rompetrol Group a fost de circa 1,7 miliarde de dolari.
Grupul de acţionari minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC), a transmis presei un comunicat prin care cere CNVM să oblige KazMunaiGaz (KMG) să facă oferta de preluare la cel mai mare preţ plătit de ofertant.
Grupul de acţionari, care deţine circa 5% din capitalul Rompetrol Rafinare, mai susţine că afirmaţiile referitoare la preţul mult mai mic plătit de KazMunaiGaz în iunie pentru ultima tranşă de 25% din acţiunile The Rompetrol Group sunt neadevărate.
Pe de altă parte, reprezentanţii grupului Rompetrol susţin că Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) este un grup de presiune care încearcă să manipuleze piaţa de capital, întrucât cere utilizarea unor formule diferite pentru stabilirea preţului în oferte de preluare, în funcţie de interesul de moment.
Totodată, oficialii TRG au precizat că au desemnat pentru întocmirea unui nou raport de evaluare una din firmele de consultanţă din “Big 4” (Pricewaterhouse Coopers, KPMG, Ernst&Young şi Deloitte).
„Remarcăm, de asemenea, că unele poziţii publice ale AIPC au fost adoptate şi de Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, care abuzează de poziţia deţinută, ştirbind percepţia de imparţialitate a CNVM. În acest context, se poate pune intrebarea în mod legitim, dacă nu cumva există o legătură de cauzalitate pe de o parte între acţiunile AIPC şi declaraţiile abuzive ale dlui Chetreanu, şi pe de altă parte faptul că preţul acţiunilor Rompetrol a crescut cu aproximativ 260% de la începtul anului în condiţiile în care indicele BET a crescut cu 51%, iar societatea a raportat pierderi de 108 milioane de dolari la 9 luni“, se arată într-un comunicat al TRG.