Investitorii de la Sibiu încep să ghicească evoluţia cursului BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele pe leu/euro din piaţa la termen au ajuns la cotaţii similare celor anunţate de banca centrală Încă de la începutul anului, cotaţiile euro/leu afişate la BNR şi la Bursa

Contractele pe leu/euro din piaţa la termen au ajuns la cotaţii similare celor anunţate de banca centrală

Încă de la începutul anului, cotaţiile euro/leu afişate la BNR şi la Bursa din Sibiu au început să se suprapună, semn că investitorii reuşesc să anticipeze mai bine evoluţia cursului valutar. În schimb, anul trecut, cursul futures de la Sibiu era mult mai favorabil pentru cei care plănuiau să vândă valută. Iar cei care au aşteptat să schimbe moneda europeană la cursul BNR de la data scadentă a contractelor au ieşit în pierdere, din cauza aprecierii leului.

Dacă anul trecut, un euro cotat la Sibiu era mai avantajos pentru investitorii care urmau să încasaze în lei contravaloarea contractelor în valută la o dată ulterioară, faţă de cursul afişat de banca centrală, de la începutul anului, situaţia s-a schimbat.

"Comparând cursul forward calculat pentru perioada următoare, vom vedea că acesta se situează cam la acelaşi nivel cu cel de referinţă din prezent. Acesta este şi motivul pentru care investitorii aleg să rămână în apropierea cursului afişat de către BNR atunci când intră pe Bursa de la Sibiu", explică Darius Cipariu, director adjunct la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS).

Piaţa valutară rămâne atractivă

Cert este că piaţa valutară rămâne una dintre principalele puncte de atracţie pentru investitori, mai ales că, speculând mişcările cursului de schimb, jucătorii pot obţine câştiguri rapide. "Poate şi prin prisma faptului că este una dintre primele pieţe active, bursa sibiană a tranzacţionat încă din 1997 perechile valutare marca/leu şi dolar/leu", spune Ion Aleman, analist în cadrul departamentului de dezvoltare produse noi al bursei sibiene.

Specialiştii în domeniu spun că în această perioadă contractul ron/euro se bucură de un real succes, fiind un prim barometru a ceea ce investitorii previzionează în legătură cu evoluţia viitoare a monedei unice.
În plus, cei care au înţeles mecanismul tranzacţionării contractelor futures au insistat pe acest segment al pieţei date fiind multiplele avantaje pe care le prezintă.

"Sibienii au câştigat fără doar şi poate duelul cu cotaţiile caselor de schimb sau cotaţiilor bancare. De exemplu, în acest moment, pe piaţa ron/euro cu scadenţa 31 martie 2008 avem cotaţii bid (ofertă) 3,72/ask (cerere) 3,73, iar pentru scadenţa 30 septembrie 2008 - 3,7901/3,8050, cu o garanţie de doar 120 lei (3%) la 1.000 de euro tranzacţionaţi", explică brokerul sibian.

Aleman subliniază şi importanţa prezenţei market make-rului pe contractele cu activ suport cursul ron/euro, unde pentru scadenţa iunie 08 şi septembrie 08 orice investitor, fie speculator sau hedger, găseşte în orice moment cotaţii atractive şi chiar cantitatea dorită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite