Inundatiile devasteaza o buna parte din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundatiile fac ravagii nu doar in Romania, ci aproape in toate tarile din Europa Centrala pe unde trece fluviul Dunarea. In Germania, ploile cazute in ultimele zile a provocat pagube de sute de

Inundatiile fac ravagii nu doar in Romania, ci aproape in toate tarile din Europa Centrala pe unde trece fluviul Dunarea. In Germania, ploile cazute in ultimele zile a provocat pagube de sute de milioane de euro locuitorilor din Bavaria. Numai ca aici autoritatile se misca nemteste si au anuntat ca vor debloca in doua saptamani doua milioane de euro pentru masuri de protectie impotriva inundatiilor. Ministrul de resort al landului a declarat ca mai sunt necesare cateva zile pana cand lucrarile de reamenajare a zonei sa poata incepe. Pe de alta parte, societatea de asigurari Allianz a cerut un ragaz de doua saptamani pentru a se putea evalua cifric pagubele produse de inundatii, inainte de a incepe sa-i despagubeasca pe cei care au fost afectati. Cu situatii similare se confrunta si unele zone din Austria, Cehia, Ungaria. Mai grav este la vecinii nostri de peste Dunare. Ca si la noi, de doua luni, o parte a Bulgariei se afla sub ape. Ploile au provocat importante pierderi materiale, au distrus case si poduri, au provocat intreruperi de electricitate si au facut impracticabile numeroase drumuri si cai ferate in regiunile Ruse, Silistra, Gabrovo si Veliko Tarnovo. Si, tot ca noi, nici bulgarii nu au inca un guvern. Cel condus de Simeon al II-lea si-a dat demisia, iar cel rezultat in urma alegerilor se naste greu. Potrivit unui studiu recent al Uniunii Europene, se asteapta ca pe continentul nostru sa creasca numarul inundatiilor devastatoare.
Risc crescut de epidemii
Inundatiile pot creste riscul aparitiei unor boli transmisibile, cum ar fi holera, hepatita A, febra tifoida. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a elaborat un ghid pentru prevenirea infectiilor si epidemiilor. Riscul se mentine scazut cu exceptia cazului in care sunt evacuate un numar mare de persoane sau daca sursele de apa sunt afectate si reprezinta o amenintare. De obicei, trec sase pana la opt saptamani pana la declansarea unor epidemii. Un rol important in stoparea declansarii acestor epidemii il detine vaccinarea. In taberele de sinistrati, vaccinarea antirujeola si suplimentele de vitamine sunt necesare atat pe timpul crizei, cat si dupa criza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite