Ghinionişti în câmpul muncii de 1 Mai: angajaţii din construcţii şi din salubritate
0Termenele-limită au fost de vină. Angajatorii, fie ei de stat, fie din domeniul privat, spun că acesta este motivul pentru care unii salariaţi nu au parte de miniconcediul de care se bucură şi
Termenele-limită au fost de vină. Angajatorii, fie ei de stat, fie din domeniul privat, spun că acesta este motivul pentru care unii salariaţi nu au parte de miniconcediul de care se bucură şi astăzi colegii lor
Singura mulţumire a angajaţilor care nu au avut norocul funcţionarilor publici de a avea un miniconcediu de 1Mai a fost circulaţia lejeră din Capitală. În rest, cei care s-au întovărăşit în grupul "Cineva trebuie să mai şi muncească" au avut ieri de terminat lucrări în construcţii sau de respectat termenele unor proiecte.
La Focşani, finanţarea europeană pentru fermieri i-a ţinut pe slujbaşii Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie în birouri, iar în judeţul Gorj, angajaţii de la salubritate au de lucru încontinuu, mai ales că inspectorii de la Garda de Mediu şi-au anunţat controalele chiar astăzi.
Ieri, câţiva zidari reparau faţada unui magazin de pe bulevardul Magheru, din centrul Bucureştiului. Liniştea de pe străzi şi numărul mic de trecători au picat cum nu se putea mai bine, au spus muncitorii. "Noi trebuie să terminăm până miercuri (mâine - n.r.) şi de aia lucrăm zilele astea. E bine să lucrezi acum de 1 Mai, că e mai liber trotuarul, putem şi noi să aprovizionăm, să ne facem treaba cum trebuie", spune Costel Bârdan, şef de echipă la firma de construcţii.
Negustorul profită de odihna altora
Lipscaniul a fost plin, ieri, de cumpărători. De aglomeraţie au profitat mulţi patroni, care şi-au ţinut deschise prăvăliile şi atelierele de croitorie. În plus, excavatoarele şi basculantele nu au contenit nici ele în Centrul Istoric. "Evacuăm tot, ca să terminăm la timp, pentru că acum e şi traficul liber. Au venit azi (ieri - n.r.) doar muncitorii care au vrut şi nu îi ţin mult, doar până la unu şi jumătate", a spus Gabriel Şerbănescu, responsabil de lucrare. El a venit, ieri, special de la Piteşti ca să termine lucrarea, iar muncitorii i-au urmat exemplul. "Am sărbătorit ieri cu prietenii, a fost de ajuns, dar, dacă azi (ieri n.r.) a fost de muncă, am venit şi petrec eu diseară acasă, cu ei", a spus Cătălin Vasile, unul dintre muncitori.
Constructorii vor prime
În Pipera-Tunari, hotărârea de guvern care a prelungit sărbătoarea de 1 Mai nu se aplică. Ieri, muncitorii cocoţaţi pe schele munceau de zor la vilele din cartierele rezidenţiale. "Dacă tot suntem aici, muncim, ce să facem altceva?", spune Ilie Muler, 35 de ani, constructor. Împreună cu alţi trei colegi, Ilie a venit din judeţul Olt în urmă cu trei ani pentru a munci în nordul Capitalei. "Când am venit noi, erau vreo două case, acum sunt zeci. Noi lucrăm la mai multe, am făcut deja vreo cinci", a mai spus Ilie. El şi restul echipei au voie să plece acasă o dată pe lună, iar de 1 Mai nici nu s-au gândit să-şi ia liber. Cu trei pâini într-o sacoşă şi ceva mezeluri în mână, Valică Voinea, 29 de ani, tot din Olt, a ţinut să precizeze că "noi suntem învăţaţi să muncim". Într-una din casele care se ridică la marginea Bucureştiului, Grigore Teocari, de 47 de ani, lucra ieri împreună cu echipa sa la izolarea pereţilor. "Am venit aici (în Capitală - n.r.) să avem liber? Nu ne omorâm cu munca de 1 Mai, dar nici nu stăm degeaba, că trebuie să terminăm casa!", a explicat bărbatul. Pe Şoseaua Petricani, din sectorul 2, câţiva muncitori de la o companie de telefonie coborau într-un canal, iar alţii trăgeau de nişte fire. "Poate ne plăteşte dublu ziua asta, că, oricum de muncit, trebuie să muncim. Dacă am avea liber, am fi şi noi la un mic, o bere, la un spectacol", a spus şi Florian Parnescu, 33 de ani, electromecanic.
Funcţionarii APIA aşteaptă fermierii
Angajaţii Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) lucrează, de 1 Mai, în trei schimburi pentru a primi cererile fermierilor români pentru finanţare europeană. "Având în vedere că termenul-limită de primire a cererilor este 15 mai, întreg colectivul este mobilizat ca în toate aceste zile de sărbătoare să lucreze", a explicat directorul APIA Argeş, Marius Stroescu. Cei mai solicitaţi astăzi, în judeţele Buzău şi Gorj, vor fi muncitorii de la salubritate. Firma care se ocupă de curăţenie în Buzău mobilizează peste 50 de angajaţi. "Muncitorii de la firma de curăţenie au program prelungit pentru a ţine din scurt zonele unde iese lume multă la plimbare şi pentru a ridica tomberoanele din cartiere", a spus viceprimarul Buzăului, Constantin Ionescu.
Inspecţie pe străzi şi la iarbă verde
În Gorj, de Ziua Muncii, comisarii Gărzii de Mediu vor efectua acţiuni de verificare a salubrităţii în zonele de agrement. Autorităţile publice locale au fost deja avertizate să amenajeze spaţii pentru depozitarea şi colectarea deşeurilor. (Iulian Bunilă, Mihaela Floroiu)
Ghişee pentru taxe şi impozite, deschise
Primăria Focşani a anunţat că, de Ziua Internaţională a Muncii, orice contribuabil poate să-şi plătească taxele şi impozitele la ghişee în intervalul orar 9.00-13.00.
În plus, şi angajaţii din alte servicii ale primăriei vor munci de 1 Mai, ca să amenajeze scena pentru Serbarea Câmpenească din Crângul Petreşti, care va avea loc în această seară.
După modelul "Minivacanţa de 1 Mai", românii ar putea avea mai multe libere în 2007
Calendarul ţine cu angajatul. Anul acesta, sărbătorile legale pică în apropierea weekendului, iar guvernul a decis deja ca pentru una dintre ele, 1 Mai, românii care lucrează la stat să aibă liber şi în ziua de dinaintea sărbătorii. Următoarele miniconcedii ale românilor ar putea veni de Crăciun şi de Revelion, pentru că sunt programate marţea, respectiv miercurea.
O astfel de situaţie s-a mai petrecut în 2003, când bugetarii au beneficiat de nouă zile libere consecutiv, cu ocazia Sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai. Anul trecut, în schimb, românii au avut doar şase zile libere. Teoretic, angajaţii de la stat ar trebui să beneficieze de un total de şapte zile libere în perioada Sărbătorilor Pascale, a Zilei Muncii, a celei naţionale şi a Sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, românii sunt codaşii Europei atunci când vine vorba de sărbători legale libere. Ţara noastră se situează pe ultimele locuri în Europa. 1 Decembrie, 1 Mai, zilele de Paşte, de Crăciun şi Revelionul sunt singurele zile decretate libere, în timp ce în ţări precum Portugalia, Ungaria, Suedia sau Belgia, legea acordă peste 15 zile nelucrătoare, prilejuite de sărbătorile religioase şi oficiale. Potrivit statisticilor, media europeană de zile libere este de 13. În această medie se vor încadra bulgarii şi austriecii, în timp ce grecii, francezii, nemţii şi cehii vor avea parte de 12 zile libere.
În acest an, printre cetăţenii care vor munci mai puţin se numără portughezii şi ungurii, cu 18 zile libere, suedezii, cu 17, şi belgienii, cu 16. Potrivit unui raport al Fundaţiei Observatorul European al Relaţiilor Industriale (FOERI), oficial, românii muncesc, săptămânal, cu jumătate de oră mai mult faţă de omologii lor din ţările intrate în UE în 2004.