Germania sărbătoreşte 3 octombrie la mare
0care a adunat astăzi, în capitala Kiel, sute de mii de germani veniţi din toate regiunile ţării să petreacă împreună momentul în care căderea zidului Berlinului a căpătat statut oficial.
care a adunat astăzi, în capitala Kiel, sute de mii de germani veniţi din toate regiunile ţării să petreacă împreună momentul în care căderea zidului Berlinului a căpătat statut oficial. Preşedintele Horst Koehler şi cancelarul Angela Merkel sunt doar două dintre personalităţile care participă astăzi la festivităţi. O liturghie la Biserica Sf. Nicolae, concursuri de bărci cu vele, la care şi-au anunţat participarea şi câţiva oficiali, mâncăruri tradiţionale şi un megaconcert al unei fanfare formată din 800 de muzicieni din toate landurile, spectacolul desfăşurându-se sub numele simbolic de "Germania cântă împreună". Cam aşa arată ziua de astăzi la Kiel. Filme documentare de la căderea zidului Berlinului vor aminti celor care au uitat să se bucure, celor care au trăit acele momente, celor care s-au născut mai târziu şi trebuie să ştie, euforia reunificării: mii de maşini care treceau graniţa între cele două Germanii, familii şi prieteni care s-au regăsit.
Ce s-a schimbat în 16 ani
Ce înseamnă pentru germani 3 octombrie, 16 ani de la reunificarea celor două Germanii şi 17 de la căderea zidului Berlinului. Un ziar german publica recent un sondaj în care se arăta că germanii nu consideră ziua de 3 octombrie prilej de petrecere, dar că sunt de acord ca această zi să fie scutită de muncă. Marea majoritate a germanilor crede că, din 1990, vestul şi estul s-au apropiat unul de celălalt. Ce arată realitatea? Autostrada care leagă Muenchen de Berlin, care despărţea cândva estul de vest, este acum supraaglomerată, iar sociologilor le este din ce în ce mai greu să facă statistici separate pentru "wessis" şi "ossis" pentru că ei încep să aibă acelaşi comportament. O dovadă bună că reunificarea nu a rămas doar pe hârtie. Un exemplu banal al omogenizării populaţiei republicii este numărul de membri într-o gospodărie. Dacă în urmă cu doi ani gospodăriile din estul Berlinului erau mai numeroase cu circa două persoane decât cele din partea de vest a oraşului, statisticile arată astăzi că atât în vest, cât şi în est, cifra este de 1,8 membri pe familie. Tot statisticile arată că tendinţa este ca foştii "vestici" din Berlin să se mute în partea de est a oraşului, şi nu invers. Faptul că germanii şi-au ales un cancelar din est este o altă dovadă că barierele dintre Germanii s-au estompat.