Europenii, multumiti de explicatiile secretarului Rice in scandalul CIA
0Asa cum anticipau analistii inaintea reuniunii NATO de ieri, europenii si americanii n-au dorit sa invenineze si mai mult atmosfera convorbirilor, umbrite din start de scandalul inchisorilor terestre
Asa cum anticipau analistii inaintea reuniunii NATO de ieri, europenii si americanii n-au dorit sa invenineze si mai mult atmosfera convorbirilor, umbrite din start de scandalul inchisorilor terestre sau "zburatoare" ale CIA. Dorinta de a revigora relatiile transatlantice a prevalat de ambele parti, secretarul de stat american oferind, miercuri seara, in timpul dineului de la Bruxelles, explicatii considerate "multumitoare" de omologii sai europeni.
SUA nu incalca angajamentele sau tratatele internationale
Rice si-a asigurat omologii ca Administratia de la Washington actioneaza in conformitate cu legislatia americana, cu angajamentele si tratatele internationale semnate. Statele Unite respecta trei principii, le-a spus sefa diplomatiei americane interlocutorilor sai: dreptul international, suveranitatea tarilor vizate in polemica privind inchisorile CIA si neautorizarea torturii presupusilor prizonieri islamisti. Afirmatiile secretarului de stat american au fost facute publice de Karel De Gucht, ministrul de externe belgian, singurul participant la dineul de miercuri care a facut declaratii presei. Tot De Gucht a afirmat ca oficialii europeni s-au declarat multumiti de explicatiile doamnei Rice, desi aceasta nu a intrat in detaliile operatiunilor CIA. "Nu trebuia sa ne asteptam la acest lucru", a conchis, fatalist, De Gucht.
ONU: actiunile secrete de detentie favorizeaza tortura
Declaratiile Condoleezzei Rice n-au multumit chiar pe toata lumea. Detentia secreta a presupusilor teroristi si transportul clandestin al acestora favorizeaza comiterea unor acte de tortura, a avertizat, miercuri, Louise Arbour, Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului. "Incercarea de a obtine securitate cu orice pret poate crea o lume in care, de fapt, n-am fi mai in siguranta sau mai liberi", citeaza AFP din declaratiile canadiencei Louise Arbour, care a adaugat: "Asa se intampla daca singura optiune este intre teroristi si tortionari". Declaratiile oficialului ONU au deranjat Washingtonul si au provocat o reactie dura din partea lui John Bolton, ambasadorul american la Natiunile Unite. "Dezamagit" de declaratiile lui Arbour, Bolton considera "nepotrivit si nelegitim pentru un responsabil international civil" sa comenteze modul in care SUA conduce razboiul antiterorist, bazandu-se doar pe ce citeste in presa. Si Condoleezza Rice a reactionat, asigurandu-i din nou pe aliatii SUA ca Washingtonul nu interpreteaza legislatia internationala in domeniul umanitar altfel decat guvernele din Canada sau Europa.
APCE vrea sa monitorizeze locurile suspecte din Romania si Polonia
Nici Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei nu se lasa, cerand acces la filmarile din satelit ale presupuselor inchisori secrete ale CIA. APCE spera ca va putea monitoriza cat de curand filmarea prin satelit a locurilor suspecte din Romania si Polonia, ca parte a investigatiilor privitoare la existenta inchisorilor secrete si ale zborurilor avioanelor CIA in Europa. Pentru a avea insa liber acces la datele din arhiva centrului european de monitorizare a satelitilor si la registrele organizatiei privind securitatea zborurilor, este nevoie de permisiunea autoritatilor nationale din cele 25 de tari membre UE, a declarat presedintele APCE, Rene van der Linden.