Eficienţa clauzelor de salvgardare, "apă de ploaie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cotidienele britanic, "The Times", şi francez, "Le Figaro", în ediţiile lor de ieri.Comisia "face mult zgomot, sugerând că are o grămadă de loc de manevră în această decizie. În realitate,

cotidienele britanic, "The Times", şi francez, "Le Figaro", în ediţiile lor de ieri.
Comisia "face mult zgomot, sugerând că are o grămadă de loc de manevră în această decizie. În realitate, nu are. Susţine că are o mulţime de sancţiuni în mânecă dacă cele două ţări nu continuă reformele după ce vor fi în Uniunea Europeană. În realitate, nu are", comentează "The Times". "Presiunile logistice acţionează împotriva Comisiei: mecanismele greoaie pentru plata subvenţiilor sunt deja create şi ar fi dificil de demontat în patru luni", subliniază cotidianul britanic, care consideră că aceste aspecte sunt nesemnificative în comparaţie cu presiunile politice.
Nevrând să ia măsuri care să încurajeze curentul antiimigraţionist şi antiextindere, deja existente în interiorul UE, Executivul european a recurs doar la avertismente la adresa României şi Bulgariei, legate de posibilitatea activării clauzelor de salvgardare după aderare. Dar, scrie "The Times", eficienţa acestora este, practic, destul de redusă. La rândul său, cotidianul francez "Le Figaro" scrie că, deşi cele două ţări nu vor reuşi până la sfârşitul anului să adopte integral tot arsenalul legislativ comunitar, UE nu doreşte să le descurajeze amânând aderarea pentru 2008. Ameninţarea cu activarea clauzelor de salvgardare reprezintă "cea mai bună soluţie găsită până în prezent de Bruxelles pentru a răspunde provocării unui ritm prea lent al reformelor", comentează cotidianul, citând surse comunitare. Capitalelor statelor membre UE le revine ultimul cuvânt asupra propunerilor Comisiei, iar clauzele de salvgardare pot fi activate pe o durată de trei ani, fiind "pe deplin prevăzute în tratat", subliniază respectivele surse de la Bruxelles. "Cu toate acestea, la viitoarea sesiune a Parlamentului European, dedicată integrării României şi Bulgariei, parlamentarii europeni ar putea considera aceste clauze ca fiind nişte instrumente false şi ar putea reproşa Comisiei că deschide porţile Uniunii pentru nişte ţări care nu sunt încă pregătite să adere", conchide "Le Figaro".

Leonard Orban: "Clauzele de salvgardare provoacă pierderi economice"
De la Bucureşti, activarea clauzelor de salvgardare nu pare un fapt nesemnificativ. "Activarea unor astfel de clauze tehnice sunt de evitat, pentru că provoacă pierderi economice", susţine secretarul de stat în MIE, Leonard Orban. "Să nu ne gândim că, odată ce am aderat la UE, procesul de pregătire s-a încheiat, pentru că nu e aşa. Reformele vor trebui continuate, şi chiar în mod accelerat. O clauză sectorială de salvgardare ar însemna o pierdere importantă, şi e normal să faci tot posibilul să eviţi această pierdere financiară. Dacă ţi se aplică o astfel de clauză, trebuie să iei toate măsurile pentru a o înlătura cât mai repede", a subliniat oficialul MIE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite