Donna Karan, designerul care îmbracă şi funcţionara, şi managerul de bancă
0Stilul ei, valabil pentru toate vârstele şi tipurile de activităţi, o face preferată în mediul "corporate woman". "Niciodată, când desenez o schiţă, nu mă gândesc la o femeie anume, ci
Stilul ei, valabil pentru toate vârstele şi tipurile de activităţi, o face preferată în mediul "corporate woman".
"Niciodată, când desenez o schiţă, nu mă gândesc la o femeie anume, ci la toate femeile pe care le văd în jurul meu". Citatul îi aparţine Donnei Karan, creatoarea de modă americană care a definit atât de bine spiritul cosmopolit al New York-ului, încât i-a introdus iniţialele în logo-ul său: DKNY.
Cu o mamă manechin, un tată croitor şi un bunic care a lucrat în acelaşi domeniu, nu este surprinzător că "papesa" modei americane şi-a ales cu uşurinţă o profesie care îi vine "mănuşă". Donna Karan s-a înscris la Cursurile Parson School Of Design din New York, dar nu le-a terminat niciodată.
A preferat să urmeze un stagiu de pregătire la atelierele Annei Klein, unde i s-a oferit un promiţător post de stilistă şi de femeie de afaceri. Moartea profesoarei sale, cea care a învăţat-o toate tainele croiurilor şi ale texturilor, în 1969, o propulsează pe Donna Karan în fruntea companiei şi preluând conducerea atelierelor. De la Anne Klein, Donna a deprins ceea ce va aplica apoi pe tot parcursul carierei sale independente şi îi va conferi stilul propriu, împământenit apoi la toate femeile care lucrează în mediul corporate: sportswear luxos şi facil (tipic pentru americanii mereu grăbiţi, care văd latura practică a modei, fără niciun fel de compromis făcut inutilităţii) croite simplu, dar elegant, din materialul cel mai confortabil: stretch sau jerseu de culoare închisă, negru sau bleumarin.
A consacrat culoarea eleganţei
Meticuloasă şi dornică să atingă un public cât mai larg, fără să facă rabat de la calitate, Karan a propus un mod de a te îmbrăca eclectic, valabil pentru toate vârstele şi tipurile de activităţi: de la funcţionara care petrece opt ore în spatele ghişeului de sticlă, până la femeia manager de bancă sau aflată în luminile rampei.
"Materialele pe care le folosesc în mai toate colecţiile mele sunt stretch-ul (ea l-a făcut vedetă, n.r.), caşmirul ca superlativ în materie de ţesătură, şi pielea".
Toate sunt unificate în negru, culorea favorită, pe care a consacrat-o ca fiind "a eleganţei". În contrast cu ceea ce îmbracă este ambientul: "Acasă, îmi place albul în toate formele sale, în decoraţiuni interioare, pe pereţi, în pielea canapelelor mari care se lăfăie în salon. Iubesc negrul în haine, ador luminozitatea pură a albului în universul casei mele", spunea într-un interviu din "The New Yorker", Donna Karan. Ce o inspiră pe cea mai agreată dintre designerii din America: "Voiajele în India, unde am văzut cele mai fastuoase kaftane, calătoriile în Tibet şi Caşmir".
Ce accesorii i se par indispensabile: "Poşeta din piele neagră, voluminoasă, şalul din cel mai fin caşmir, cu care mă pot înveli şi în avion şi îl pot purta şi seara, la o petrecere care mă ia pe nepregătite. Rujul în tonuri calde. Taiorul din jerse pentru că îmi conferă lejeritate în mişcare. Un body marca proprie, baza pe care îmi construiesc garderoba. O rochie de seară lungă. O cremă de corp. Ipod-ul care
nu-mi lipseşte din poşetă niciodată". Dacă ai toate astea şi ai stil, nu este greu să fii modernă şi elegantă!
Look-ul newyorkez = look-ul Donna Karan
Donna Karan a părăsit atelierele Klein pentru a-şi lansa propria colecţie în 1985, împreună cu Stephan Weiss, soţul ei, de profesie sculptor, astăzi decedat. Cu toate că avea puterea financiară şi imaginaţia ca să îşi agrementeze colecţia cu piese sofisticate, aspectul utilitar al creaţiilor ei a fost evident. Colecţia "New York" a lansat conceptul "seven easy pieces" (şapte piese uşor de purtat) cu fustă plisată şi modelul Karan de costum mulat pe corp (bodysuit) negru.
Karan este posesoarea celor mai înalte distincţii din lumea modei (a primit de patru ori titlul de Best WomenWear Designer). Look-ul Donna Karan a devenit look-ul newyorkez prin excelenţă, fapt care explică apariţia numelui oraşului pe etichetele creaţiilor sale. Creatoarea mărturiseşte că scopul ei este să facă haine moderne pentru oameni moderni.
Luxul, senzualitatea, creativitatea îi definesc creaţiile. Garderoba compusă din şapte piese, uşor de purtat şi de combinat (fustă, taior, bluză, şal, poşetă, pantofi, eşarfă), ziua şi seara, iată un cod pe care l-a propus şi a fost adoptat de milioane de americance. Staruri celebre care îi poartă hainele: Barbra Streisand, Demi Moore, Heidi Klum, Cate Blanchett, Drew Barrymore, Kate Hudson, Iman, Halle Berry, Teri Hatcher, Liv Tyler şi Bill Clinton.