Delta, raiul braconierilor: un paznic la 7.000 hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de pescari din Delta Dunării intenţionează să îşi desemneze oameni care să păzească balta de braconieri, pentru că inspectorii piscicoli, 32 la număr, nu fac faţă unei

Asociaţiile de pescari din Delta Dunării intenţionează să îşi desemneze oameni care să păzească balta de braconieri, pentru că inspectorii piscicoli, 32 la număr, nu fac faţă unei suprafeţe de peste 200.000 hectare luciu de apă.
"Este normal ca aceia care administrează amenajările piscicole să le şi păzească", spune Viorel Măriuţean, director în Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Din păcate, organele de control refuză orice colaborare cu pescarii propuşi de asociaţii, ceea ce dă mână liberă braconierilor. Un semn că braconajul a înflorit după renunţarea la concesiuni în Deltă este dezvoltarea explozivă a comerţului cu plase monofilament. Acestea nu pot fi folosite decât la pescuitul ilegal, întrucât mutilează peştii, dar sunt uşor de ascuns şi foarte ieftine.
La Constanţa au fost confiscaţi, la începutul săptămânii, 1.000 kilometri de plasă monofilament, pregătită pentru vânzare în Deltă. Iar confiscările reprezintă doar vârful aisbergului.

Uneltele de braconaj, vândute ca "plasă decor"
Legea 192/2001 interzice atât folosirea plasei monofilament la pescuit, cât şi importul sau deţinerea ei pe teritoriul României. Pescarii din Tulcea spun însă că braconierii îşi pot achiziţiona fără nicio problemă plasă monofilament din orice magazin de decoraţiuni. "Se vinde ca plasă pentru pereţi, de decor", ne-a declarat ştefan P., membru al unei asociaţii de pescari din Tulcea. Pescarii ştiu că cel mai mare exportator de plasă monofilament este China, deci bucureştenii îşi pot procura "marfă" din complexul Europa. Cum reuşeşte această plasă să ajungă totuşi în ţară, dacă importul este interzis? Viorel Măriuţean spune că nu materialul din care este construită această plasă este problema, ci dimensiunile ei. "Plasa monofilament are ochiurile foarte mici şi rade tot; mai ales puietul, care trebuie să asigure fauna piscicolă", a declarat Măriuţean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite