Deductibilitatea fiscală pentru contribuţia la pensia privată este insuficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonul de 200 de euro pentru deductibilitate la fondurile de pensii facultative, deşi neatractiv pentru angajaţi, nu poate fi modificat decât prin schimbarea Codului Fiscal. Pentru cei

Plafonul de 200 de euro pentru deductibilitate la fondurile de pensii facultative, deşi neatractiv pentru angajaţi, nu poate fi modificat decât prin schimbarea Codului Fiscal.

Pentru cei care au salariul foarte mic ori veniturile de pe cartea de muncă sunt mici, cei 200 de euro deductibili (fie pentru angajator dacă acceptă să cotizeze, fie pentru angajat) reprezintă o sumă foarte mică. De asemenea, procentul de 15% din veniturile brute este şi el foarte mic. "În ambele cazuri, este necesară modificarea legislaţiei. Astfel, în cazul deductibilităţii, trebuie modificat Codul Fiscal, iar în cazul limitei contribuţiei trebuie modificată Legea nr. 204/2006", spune Mircea Oancea, preşedintele CSSPP.

Limita maximă de deductibilitate pentru contribuţiile la fondurile de pensii facultative (pilonul III) este insuficientă şi ar trebui ca autorităţile să manifeste o mai mare flexibilitate în această direcţie, a declarat recent şi deputatul PSD Mihai Tănăsescu, fost ministru al finanţelor. Potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal în limita a 200 de euro pe an, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.

Pilonul II va crea un deficit de 2 miliarde euro la buget

Tănăsescu a mai arătat că introducerea sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II) va crea un deficit de circa două miliarde de euro în următorii cinci ani, cu impact asupra echilibrului bugetului de stat. Deputatul a propus ca potenţială soluţie aplicarea unei deductibilităţi totale pentru contribuţiile la fondurile de pensii facultative, cu condiţia ca toţi cei care sunt în perioada activă a vieţii să fie obligaţi să adere la acest sistem de pensii.

"Este clar pentru toată lumea că pilonul II nu poate asigura o pensie decentă la sfârşitul perioadei active. Prin aplicarea unei deductibilităţi totale, suma de două miliarde de euro va rămâne în sistemul public de pensii şi va crea premisele unei suplimentări a pensiilor foştilor angajaţi", a arătat Tănăsescu.

În plus, el a mai spus că România nu va trebui să angajeze credite pe termen lung sau să majoreze taxele pentru acoperirea deficitului.

Dacă se doreşte moficiarea sumei-limită de 200 euro care este deductbilă, trebuie modificat şi Codul Fiscal
Mircea Oancea
preşedintele CSSPP

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite