Criză de forţă de muncă în vestul ţării
0Specialiştii din Banat prognozează că vara aceasta va fi cea mai grea pentru angajatori Timişoara se confruntă cu o criză de personal fără precedent, după ce rata şomajului a scăzut
Specialiştii din Banat prognozează că vara aceasta va fi cea mai grea pentru angajatori
Timişoara se confruntă cu o criză de personal fără precedent, după ce rata şomajului a scăzut sub 1%, cea mai joasă valoare de când se înregistrează şi raportează acest indicator. Angajatorii din construcţii şi agricultură, cei mai afectaţi de lipsa forţei de muncă, au declanşat deja vânătoarea de personal.
Dezvoltarea pieţei imobiliare este foarte rapidă la Timişoara, de la începutul anului până în 30 aprilie fiind emise 1.141 de autorizaţii de construcţie şi peste 3.000 de certificate de urbanism. Şi pentru agricultură este un an excepţional în judeţ. "În judeţ preconizăm o recoltă foarte, foarte bună", declară Paul Pârşan, directorul Direcţiei Agricole Timiş. Problema bănăţenilor este însă că cele două sectoare economice aflate în plin avânt riscă să se blocheze din lipsă de personal.
Recoltele riscă să rămână pe câmp, iar investitorii în imobiliare să nu poată face nimic cu banii alocaţi proiectelor. Conform Oficiului Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş (AJOFM), rata şomajului în judeţ este de 1,3 la sută. În capitala Banatului, Timişoara, rata şomajului în luna aprilie a fost de 0,8 la sută, cea mai scăzută din întreaga Uniune Europeană şi din istoria oraşului. Venirea verii va acutiza criza din cauza lucrărilor sezoniere. "În agricultură şi construcţii vara este cea mai încărcată", spune Ştefan Erdely, director executiv AJOFM.
Oltenii construiesc, bihorenii strâng recoltele
Angajatorii din cele două sectoare au declanşat deja vânătoarea de personal pentru a evita blocajul. În timp ce constructorii s-au îndreptat către Oltenia pentru a aduce muncitori, angajatorii din agricultură caută oameni în Bihor şi Maramureş. "În special pentru vie, legume şi pomi fructiferi sunt probleme cu forţa de muncă. Societăţile mari aduc oameni din Bihor şi Maramureş pentru acest sezon. Va fi un sezon încărcat pentru că este preconizată o recoltă-record", spune directorul Paul Pârşan, de la Direcţia Agricolă.
"Pentru construcţii, unde vor fi cele mai mari probleme vara aceasta, am declanşat programe cu agenţiile de şomaj judeţene din alte zone. În special în Mehedinţi facem campanii de recrutare", spune Ştefan Erdely, directorul AJOFM Timiş. Traiul scump din capitala Banatului face însă tot mai dificilă vânătoarea de personal, mai spune Erdely. "Problema este că viaţa este scumpă la Timişoara, aproape la fel de scumpă ca în Italia şi Spania. Oamenii preferă să meargă acolo la munci sezoniere, vara, pentru că îi costă traiul aproape la fel ca aici, dar câştigă mai mult", explică Erdely.
Riscuri mari pentru proiectele de infrastructură
Profesorul universitar Nicolae Ţăran, analist economic, avertizează că această criză de pe piaţa forţei de muncă poate periclita proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii. Acesta este de părere că firmele care vor construi autostrada Arad-Timişoara-Deva riscă blocarea lucrărilor din cauza lipsei forţei de muncă. Probleme mari vor avea şi companiile multinaţionale care au angajaţi din zonele rurale.
"Aducem cu autobuzele muncitori de la sate aflate până la 70 de kilometri distanţă de fabrică. Sunt oameni care au şi gospodării şi în fiecare vară, când sunt lucrări agricole, se îmbolnăvesc brusc mulţi dintre ei", spune managerul unei companii multinaţionale mari din Timiş.
În special pentru vie, legume şi pomi fructiferi sunt probleme cu forţa de muncă. Societăţile mari aduc oameni din Bihor şi Maramureş pentru acest sezon. Va fi un sezon încărcat.
Paul Pârşan,
director Direcţia Agricolă Timiş