Cetăţenii străini pot face politică în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii UE pot deveni consilieri locali şi judeţeni, conform Ordonanţei de Urgenţă 20, publicată în M.O. Dacă nu deţin funcţii în statele UE incompatibile cu funcţia de consilier,

Cetăţenii UE pot deveni consilieri locali şi judeţeni, conform Ordonanţei de Urgenţă 20, publicată în M.O. Dacă nu deţin funcţii în statele UE incompatibile cu funcţia de consilier, străinii pot candida în localitatea de reşedinţă din România. Ei votează pe liste electorale complementare. Cetăţenii UE, rezidenţi în România, dar fără cetăţenie română se pot înscrie în partidele politice, ca şi românii.

Listele electorale permanente sunt actualizate de către Centrul naţional de administrare a bazei de date privind evidenţa persoanelor din cadrul Ministerului de Interne, iar Institutul Naţional de Statistică va asigura statisticienii de pe lângă birourile electorale.

Legea introduce prevederi mai stricte privind numărarea voturilor. Preşedintele secţiei de votare va citi cu voce tare lista votată, iar buletinele sunt legate separat în funcţie de partide şi alianţe. Înscrierea cu bună ştiinţă în copiile listelor electorale a unor persoane care nu apar pe listele permanente se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite