Fără Carte Verde în Europa
0Eliminarea acestui document va conduce la scăderea încasărilor companiilor de asigurări Şoferii români vor putea circula liber în 33 de state europene (27 din UE plus alte şase state),
Eliminarea acestui document va conduce la scăderea încasărilor companiilor de asigurări
Şoferii români vor putea circula liber în 33 de state europene (27 din UE plus alte şase state), fără controlul actelor de asigurare tip Carte Verde, după publicarea Acordului Multilateral în Buletinul Oficial al Uniunii Europene.
"Acordul ar putea fi publicat până la începutul acestei veri, dar acest lucru nu depinde în niciun fel de România", spune Liviu Stoicescu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
BAAR a fost informat în luna martie că toate Birourile Naţionale membre ale "Acordului Multilateral" au semnat acest acord şi cu Birourile Naţionale din Bulgaria şi România. Principala consecinţă, sub aspect practic, a intrării în vigoare a acestei convenţii este aceea că, pentru autovehiculele din statele semnatare ale acordului, precum şi pentru autovehiculele din state terţe, dar numai în cazurile în care intră pe teritoriul unui stat membru de pe teritoriul altui stat membru, se va elimina controlul la frontieră a documentelor de asigurare Carte Verde.
Chiar dacă la ora actuală "Acordul Multilateral" este semnat de toate Birourile implicate, controlul documentelor de asigurare Carte Verde la frontiera de stat a României se va menţine pentru autovehiculele din orice stat, inclusiv pentru cele din ţara noastră, până la intrarea în vigoare a acordului, după publicarea lui. Un alt efect al acordului va fi că şoferii români şi bulgari vor putea circula cu maşinile în spaţiul celor 33 de state fără a le mai fi controlate la fiecare frontieră poliţa Carte Verde, de asigurare de răspundere civilă auto în spaţiul extranaţional.
În consecinţă, toţi cei care au încheiat RCA în vara anului trecut pot circula şi ei în afara graniţelor ţării fără Carte Verde, ca şi cei care au încheiat RCA la începutul anului. Până la intrarea în vigoare a acordului, şoferii trebuie să se deplaseze însă la biroul asigurătorului său pentru a-şi ridica formularul de Carte Verde, care se distribuie însă gratuit. Stoicescu mai spune că şoferii români vor trebui să aibă la ei poliţa Carte Verde la fiecare frontieră, dacă vor să călătorească în spaţiul comunitar cu maşina.
Prin intermediul BAAR, România face parte din Sistemul Internaţional "Carte Verde", sistem coordonat de Consiliul Birourilor cu sediul la Bruxelles.
Cine pierde şi cine câştigă din eliminarea Cărţii Verzi
2007 va fi anul adevărului pentru multe dintre sucursalele companiilor de asigurări din ţară, care îşi bazau activitatea pe vânzarea asigurărilor Carte Verde.
Din acest an, când poliţele de tip Carte Verde şi RCA au fost unificate, nu mai există motive pentru a achiziţiona aceste poliţe. Acest fapt va duce, inevitabil, la scăderea încasărilor. Deşi societăţile nu şi-au făcut calculele cât câştigă şi cât pierd din acest business, filialele multor asigurători care au supravieţuit mult timp doar din poliţele RCA şi Carte Verde (costurile erau între 30 şi 100 USD/lună, pentru Germania, spre exemplu) vor încerca acum să se reorienteze spre alte tipuri de poliţe.
Totalul primelor brute subscrise din asigurări Carte Verde a depăşit 35 mil. euro (125 mil. RON), în prima jumătate a anului 2006, în creştere nominală în moneda europeană cu 27% comparativ cu valoarea înregistrată în perioada corespondentă a anului 2005. Allianz-Ţiriac, Unita şi Omniasig sunt primele trei companii din piaţă în ordinea subscrierilor realizate din asigurări de tip Carte Verde în perioada analizată cu cote de piaţă de 39,84%, 10,54%, respectiv 10,20%.
Ţările unde puteţi călători fără Carte Verde
"Acordul Multilateral", prin care şoferii pot circula fără Carte Verde, este semnat de Birourile Naţionale din: Austria, Andora, Belgia, Bulgaria, Elveţia (şi Liechtenstein), Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franţa, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croaţia, Italia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Slovacia şi Slovenia.