Bush ia de la popor şi dă la armată
0Preşedintele american George W. Bush şi-a prezentat planurile privind bugetul SUA pe 2007. Acesta prevede reduceri semnificative ale fondurilor alocate serviciilor sociale şi majorări în bugetul
Preşedintele american George W. Bush şi-a prezentat planurile privind bugetul SUA pe 2007. Acesta prevede reduceri semnificative ale fondurilor alocate serviciilor sociale şi majorări în bugetul apărării. Planul e însă vehement criticat, deoarece Bush propune reducerea deficitului bugetar prin anularea a 140 de programe sociale. Cel mai afectat e sistemul de sănătate Medicaire, de care beneficiază o parte importantă din populaţia adultă cu venituri mici.
şeful Casei Albe a afirmat că doreşte să se concentreze asupra a ceea ce el a numit prioritatea numărul unu a naţiunii şi de aceea a propus o majorare de cinci la sută a bugetelor Pentagonului şi Departamentului de Securitate Internă. Bush a propus suma-record de 439,3 miliarde de dolari pentru bugetul Apărării în 2007, care urmează a fi folosită atât pentru combaterea terorismului neconvenţional, cât şi în cazul unor conflicte cu alte naţiuni, dacă va fi necesar.
Deficit de 354 miliarde de dolari
Proiectul de buget pe anul financiar 2007 prevede un deficit de 354 miliarde de dolari şi creşterea cheltuielilor pentru apărare, securitate internă şi afaceri externe, paralel cu scăderea sumelor alocate majorităţii celorlalte sectoare. Deşi cifra este impresionantă, deficitul prevăzut este mai mic decât cel aşteptat pe anul în curs - 423 miliarde de dolari, sau 3,2% din PIB. Cel pe 2007 ar urma să se ridice la 2,6 % din PIB. Sectoarele defavorizate sunt: agricultura, care va primi cu 6,5% mai puţin, respectiv 19,7 miliarde de dolari, învăţământul - cu 3,8% mai puţin - 54,4 miliarde, iar sănătatea - mai puţin cu 7,2% (67,6 miliarde).
Pe ce va da banii Pentagonul
Departamentul Apărării şi-a propus alocarea a 84,2 miliarde de dolari pentru armament, inclusiv avioane fără pilot, pentru a monitoriza ameninţările din partea grupărilor extremiste şi a guvernelor din întreaga lume, şi a sumei de 73,2 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare, în vederea obţinerii unor noi arme. Ambele sectoare au primit sume mai mari comparativ cu anul fiscal 2006. Bugetul Apărării permite creşterea cheltuielilor armatei la 111,8 miliarde de dolari, faţă de numai 99,2 miliarde de dolari în prezent, diferenţă care va fi alocată restructurării şi modernizării după războaiele din Afganistan şi Irak. Bugetul propus de Bush pentru Pentagon reprezintă numai o parte din suma alocată apărării naţionale şi nu include 120 miliarde de dolari, pe care SUA intenţionează să îi cheltuiască pentru operaţiunile militare sau de alt tip în Irak şi Afganistan, suma fiind prevăzută într-o lege separată. Planul bugetar al Pentagonului nu include nici suma de 9,3 miliarde de dolari, care va fi redirecţionată din bugetul pe 2007 al Departamentului pentru Energie în scopul menţinerii stocului de arme nucleare. Noul buget al Apărării va suplimenta efectivele forţelor speciale cu 15 la sută, urmând ca, în 2007, să se ajungă la aproximativ 60.000 de militari mobilizaţi pentru a lupta împotriva ameninţărilor teroriste din străinătate. Proiectul va permite, de asemenea, creşterea cheltuielilor pentru programele de înarmare în vederea unui posibil conflict cu alte naţiuni, inclusiv cu China, a cărei putere militară este în continuă creştere.