Artă din deşeuri la Zoo
0Expoziţia de tip "Junk Made" a fost organizată pentru prima dată în România Exponatele au fost realizate exclusiv din deşeuri reciclate. Scopul manifestării este conştientizarea publicului
Expoziţia de tip "Junk Made" a fost organizată pentru prima dată în România
Exponatele au fost realizate exclusiv din deşeuri reciclate. Scopul manifestării este conştientizarea publicului faţă de problemele şi protejarea mediului.
Prin ideea pe care o promovează, expoziţia "Junk Made" este o premieră în România. Lucruri pe care oamenii, de obicei, le aruncă la gunoi se regăsesc aici sub forma unor obiecte de artă. Organizată de EcoAssist, "Junk Made" a reunit tineri inventivi, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Arte şi ai Şcolii Alternative de Gândire Creativă. La ZOO Băneasa, acolo, unde până nu de mult putea fi văzut elefantul Gaia, publicul a asistat la demonstraţiile artiştilor, care, din peturi, hârtie de ziar, rulmenţi, cutii de aluminiu, capace, dopuri, pungi de plastic, au realizat diverse obiecte decorative.
Artă din furculiţe
Pasionat de reciclarea artistică a materialelor, Horia Nica este un tânăr artist care şi-a câştigat faima cu micile obiecte din metal pe care le face din tacâmuri. Prin răsuciri ale furculiţelor şi lingurilor din alpaca, Horia face mici sculpturi cu tematică variată, de la flori la personaje mitologice sau siluete umane şi zoomorfe, în diverse atitudini. Totul a început cu o furculiţă rămasă dintr-o trusă veche de tacâmuri. "În loc să o arunc, am răsucit-o şi am descoperit, ascuns în ea, un personaj", spune artistul. La "Junk Made", Horia a construit un copac din hârtie pe care l-a colorat cu spray-uri.
Pantofi cu mesaje ecologice
Trei prietene, Cristina Ivan, Oana Banciucu şi Alexandra Simoenov, absolvente de filologie, şi-au descoperit pasiunea de a personaliza pantofi. Îmbrăcată într-un sac mare de plastic, peste hainele obişnuite, Cristina purta, la "Junk Made", pantofi pe care scria "Nu risipi apa". În expoziţie, cele trei tinere au prezentat încălţări, unele funcţionale, din sticle de plastic, altele conceptuale, din gips. Toate aveau marca "atelier aiurea" şi ca ornamente, beţe arse de chibrit sau chiştoace subţiri de ţigări, culese de pe jos. Mesajul afişat pe etichetă era."Nu face focul în pădure".
"Joacă-te ECO!"
Cărţi din hârtie manuală, podoabe din hârtie reciclată pentru pomul de iarnă, bijuterii din aluminiu de la cutii de băuturi, cercei din componente de la placa de bază a calculatorului, mozaicuri din cioburi de gresie şi fainţă, coliere din clişee fotografice şi multe alte obiecte uimitor de atractive au fost expuse sub îndemnul "Joacă-te ECO!"
În opinia Lianei Buzea, preşedinta EcoAssist, "<> este un mijloc de educare a publicului, în special al tinerilor, care vor risipi mai puţin lucrurile şi vor fi mai atenţi cu mediul înconjurător".