Arad: Şandor Copoş face pitici şi aranjamente de grădină
0Povestea lui Şandor începe în urmă cu şase ani, când s-a hotărât să-şi pună în valoare talentul în pictură şi sculptură.
Profil
Născut - 11 martie 1973, Harghita
Educaţie - Liceul din Miercurea Ciuc
Experienţă - dulgher şi comerciant
Familie - căsătorit, un copil
„De mic îmi plăcea să pictez jucării şi maşinuţe, însă nu am luat în serios această pasiune până acum şase ani, când, încurajat de soţia mea, m-am hotărât să-mi deschid propria afacere”, povesteşte Şandor Copoş. În gospodăria lui din Harghita avea toate ustensilele necesare. Trebuia doar să se apuce serios de lucru. Ce-i plăcea concret lui Şandor să facă? Să picteze pitici din ceramică şi sticlă, să sculpteze diferite statuete, să confecţioneze vase din lut şi roabe din lemn. „Am hotărât să produc toate aceste obiecte într-un număr mult mai mare şi, mai apoi, să le comercializez. Chiar dacă aveam foarte mult de lucru, am avut ambiţie şi soţia a fost mereu alături de mine”, a mai adăugat meşteşugarul.
Oamenilor le place artizanatul
Asta a făcut ca Şandor să deţină în prezent un magazin de astfel de artizanat, atât în oraşul său natal, Harghita, cât şi în Arad. Ba mai mult, el participă cu obiectele la fiecare târg care are loc în oraş. „Vin tot timpul la târguri, cu marfa. Nu pot spune că oamenii sunt foarte interesaţi de aceste artizanate. Mai mult, cei care locuiesc la casă le cumpără, dar cu criză, merg prost vânzările”, a spus Şandor.
Îi place să fie perfecţionist
Obiectele pe care Şandor le face sunt cu totul deosebite şi lucrate cu mare atenţie şi trudă. Îi place să facă lucrurile ca la carte, să fie un perfecţionist. „Roabele, de exemplu, le fac din bucăţi. Mai întâi roţile, apoi fundul şi abia la urmă căruţa în sine. Pentru fiecare bucată în parte am câte un şablon. Lemnul pe care îl folosesc este de regulă bradul”, a mai spus comerciantul. O astfel de roabă, Şandor o vinde la 50 de lei, bani mult prea puţini spune el, comparativ cu munca depusă. „Nu am preţuri mari, căci nu ar mai cumpără lumea nimic. Însă, credeţi-mă că îmi ocup toată ziua cu această îndeletnicire. Am noroc că şi fetiţa mea a prins talentul şi mă mă ajută”, a spus bărbatul.
Unii pitici sunt polonezi
Sunt modele pe care preferă să le achiziţioneze de alţi producători, şi asta deoarece adaosul de vânzare îl poate fixa în funcţie de cererea pieţei, pe când, la produsele lucrate manual, ar trebui să pună un preţ mult prea mare faţă de cerere. „Nu-mi permit tot timpul să le fac eu, căci investesc mai mult decât câştig. Am nişte pitici de exemplu, pe care îi cumpăr din Polonia, sunt făcuţi din sticlă”, a mai adăugat Şandor.
Întrebări şi răspunsuri
Dintre toate artizanatele pe care le faceţi, care sunt preferatele dvs?
Piticii de grădină, sunt cu totul deosebiţi. Chiar dacă o parte din ei sunt cuonfecţionaţi de alţi producători, vopseaua eu o prepar şi eu îi pictez.
De ce credeţi că arădenii nu mai pun atât de mult preţ pe accesoriile de grădină?
Nu e vorba că nu prea pun preţ, ci pur şi simplu perioada de criză prin care trecem e marea problemă. Nu prea mai sunt bani. Piticii de curte îi vând la 120 lei bucata. Nu e mult însă pentru cine nu are un loc de muncă, înseamnă ceva.
Ce-i place
Să muncească toată ziua astfel încât să rămână ceva în urma lui. „Îmi ador pasiunea şi cu toate că sunt şi şofer de profesie, nu am de gând să renunţ la acest hobby”, a spus meşterul.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii mincinoşi, prefăcuţi şi care încearcă să-l fure pe la spate.