America decide să scape de drogul petrolului
0Problemele securităţii şi cele energetice au dominat Mesajul cu privire la Starea Uniunii, prezentat de George W. Bush în faţa camerelor reunite ale Congresului. Preşedintele a exprimat
Problemele securităţii şi cele energetice au dominat Mesajul cu privire la Starea Uniunii, prezentat de George W. Bush în faţa camerelor reunite ale Congresului. Preşedintele a exprimat hotărârea neclintită a Americii de a apăra în continuare cauza libertăţii.
"Departe de a fi un vis lipsit de speranţă, mersul înainte pe calea libertăţii este cea mai frumoasă poveste a vremurilor noastre", a spus Bush, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra primejdiei "declinului", dacă America nu va reuşi să facă faţă marilor sfidări ale epocii.
Orientul Mijlociu a ocupat un loc important în ansamblul cuvântării. Forţele conduse de americani sunt pe cale să obţină victoria în Irak, a declarat preşedintele, adăugând că o retragere precipitată "i-ar lăsa în părăsire pe aliaţii noştri irakieni... şi ar arăta că angajamentele Americii reprezintă o vorbă goală". În acelaşi timp, preşedintele a chemat gruparea Hamas, învingătoare în alegerile din Palestina, să recunoască Israelul, să dezarmeze, să respingă terorismul şi să acţioneze pentru o pace durabilă.
Etanol în locul ţiţeiului
În cuvântarea sa, recurgând la o figură de stil sugestivă, Bush a afirmat că America a ajuns dependentă de petrol ca de un drog şi că trebuie să se pună capăt acestei dependenţe, astfel încât, până în 2025, importurile din Orientul Mijlociu să fie reduse cu 75 la sută. Preşedintele a intitulat planul ambiţios avansat în această privinţă "Iniţiativa avansată în domeniul energiei" şi a promis o creştere cu 22 la sută a sumelor alocate la buget pentru dezvoltarea unor combustibili nepoluanţi. În următorii şase ani, etanolul - combustibil obţinut din plante - va fi disponibil pentru a pune în mişcare automobilele Americii. Împreună cu alte inovaţii, cum ar fi pilele de combustie pe bază de hidrogen sau vehiculele înzestrate cu motoare hibride, scopul propus va putea fi atins.
China şi India, concurenţi care nu pot fi ignoraţi
Referindu-se la problematica economică, Bush a arătat că America trebuie să ţină seama de naţiunile nou intrate pe pieţele globale şi nu să recurgă la măsuri protecţioniste. "Economia americană îşi păstrează poziţia dominantă, dar nu putem da dovadă de autosatisfacţie. Într-o economie mondială dinamică, cum este cea de faţă, asistăm la ridicarea unor noi concurenţi, cum ar fi China şi India", a spus preşedintele, adăugând: "Opţiunea noastră este să ne clădim prosperitatea asumându-ne poziţia de frunte în economia mondială - altminteri riscăm să rămânem în urmă în schimburile comerciale ale lumii". Pentru a intensifica competitivitatea economiei americane, preşedintele a anunţat că un număr de 70.000 de profesori la şcolile secundare vor urma cursuri speciale pentru a preda noţiuni de matematică avansată şi diferite alte ramuri ale ştiinţei şi tehnicii de vârf elevilor de liceu, în timp ce 30.000 de oameni de ştiinţă şi matematicieni vor fi atraşi pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele elevilor americani şi a le servi ca sursă de inspiraţie. Bush s-a referit, de asemenea, la problema controversată a clonării umane, dezvăluind că va fi elaborată o legislaţie specială pentru a preveni "cel mai condamnabil abuz în domeniul cercetărilor medicale - clonarea umană sub toate formele sale".
În Mesajul cu privire la Starea Uniunii, preşedintele a proiectat şi o viziune însufleţitoare în ce priveşte perspectivele cuceririi spaţiale, afirmând că astronauţii americani se vor reîntoarce pe Lună şi o vor folosi ca bază de lansare a unor misiuni având ca obiect explorarea în continuare a planetei Marte.
Ca motto al întregului mesaj pot fi citate cuvintele preşedintelui: "Singurul mijloc de a ne apăra poporul, singura cale de a asigura pacea, singura modalitate de a ne controla soarta o constituie poziţia noastră de conducere - şi de aceea Statele Unite ale Americii vor continua să conducă lumea".