Aderarea ar putea fi supusa din nou votului Parlamentului European in primavara lui 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care este in prezent atmosfera generala in institutiile europene privind extinderea UE si mai ales intrarea Romaniei in ianuarie 2007, dupa recentele esecuri ale summitului european si ale

Care este in prezent atmosfera generala in institutiile europene privind extinderea UE si mai ales intrarea Romaniei in ianuarie 2007, dupa recentele esecuri ale summitului european si ale referendumurilor din Franta si Olanda ?
- Rezultatele referendumurilor in Franta si Olanda, ca si ale Consiliului European din 16-17 iunie nu creeaza absolut deloc probleme pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Tratatele de aderare au fost semnate, iar acum le revine celor doua tari candidate sarcina sa-si respecte angajamentele luate pentru a intra in Uniune la 1 ianuarie 2007.
- Puteti sa ne explicati de ce exista in Franta atatea preocupari in privinta fondurilor pentru agricultura din bugetul UE pentru 2007-2013 care trebuie sa mearga spre Romania si Bulgaria? Credeti ca fondurile alocate Romaniei vor fi diminuate ?
- Nu este vorba despre o problema exclusiv frantuzeasca: cu ocazia Consiliului European din 16-17 iunie, presedintia luxemburgheza a propus modificarea acordului incheiat in 2002 in privinta Politicii Agricole Comune cu scopul prelevarii a doua miliarde de euro din acel acord pentru a ajuta Romania si Bulgaria dupa 2007. Aceasta propunere a fost respinsa, iar presedintia britanica a UE va trebui sa reflecteze asupra unui nou mijloc de finantare a agriculturii Romaniei si Bulgariei.
- Cum vad in acest moment institutiile europene progresele realizate de Romania pentru intrarea in Uniune la 1 ianuarie 2007? Si care ar fi punctele tari si punctele slabe ale Romaniei?
- In 3 iunie, Comisia Europeana a trimis doua scrisori de avertisment Romaniei si Bulgariei in care cere reforme mai profunde ale sistemelor juridice si eforturi mult mai mari in lupta impotriva coruptiei. Romania a facut in mod cert eforturi in numeroase domenii, dar acestea trebuie continuate in special in domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat, dar, de asemenea, in lupta impotriva coruptiei, a reformelor juridice si protectiei minoritatilor. Nu sunt suficiente crearea unui cadru legislativ si introducerea structurilor administrative, trebuie pus in practica si acquis-ul comunitar, si reformele legislative. Daca Romania nu accelereaza reformele si punerea lor in practica, risca sa fie supusa clauzei de salvgardare in domeniile Justitiei si Concurentei si sa-si vada aderarea intarziata cu un an.
- Cum comentati anuntul comisarului Olli Rehn in privinta momentului de analiza a posibilitatii activarii clauzei de salvgardare in primavara anului 2006 ? De ce primavara lui 2006 si nu toamna anului 2005, dupa prezentarea Raportului Comisiei in Parlamentul European?
- Declaratiile lui Olli Rehn nu aveau ca obiectiv sa ingrijoreze Bucurestiul si Sofia, Comisia doreste mai degraba sa le indice ca intelege sa-si prezinte avizul la momentul oportun. Fara a se dori inducerea de idei preconcepute inaintea raportului Comisiei din toamna lui 2005, se poate lua totusi in considerare o noua analiza a starii de pregatire a celor doua tari in primavara lui 2006, in scopul judecarii capacitatii acestora de a adera efectiv la 1 ianuarie 2007.
- Va fi deci un nou vot in Parlamentul European, in primavara lui 2006 ?
-Totul depinde de Raportul Comisiei in toamna. Nu exclud insa un nou vot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite