Rămăşiţele unei stele stinse, fotografiate de telescopul Hubble

Rămăşiţele unei stele stinse, fotografiate de telescopul Hubble

Foto:  ESA/Hubble & NASA, W. Blair

Telescopul spaţial Hubble se apropie de sfârşitul misiunii sale, iar fotografii precum aceasta ne amintesc cât de important este să avem o fereastră către ceea ce se întâmplă în spaţiul îndepărtat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Linia portocalie care se poate observa în imagine reprezintă de fapt rămăşiţele unei stele stinse, care a explodat într-o supernovă în urmă cu 10.000 - 20.000 de ani. Aceasta se afla în nordul constelaţiei Cygnus, acoperind o suprafaţă de 36 de ori mai mare decât Luna.

Steaua care a explodat era de aproximativ 20 de ori mai mare decât soarele nostru. De altfel, acesta este si unul dintre modurile in care apare o supernovă: explozia unei stele de cel puţin 5 ori mai mare decât a noastră face ca materialul stelar din apropiere să fie trimis cât mai departe.

În miile de ani care au trecut de la dispariţia stelei din constelaţia Cygnus, valul exploziei s-a întins pe aproape 60 de ani-lumină. NASA spune că aspectul său asemănător unei funde este rezultatul ”interacţiunii dintre rămăşiţele stelei şi materialul interstelar cu o densitate mică, măturat de unda de şoc”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările