Europa vrea să contacteze extratereştrii folosind videoclipuri selfie. În 20.000 de ani, semnalul va părăsi galaxia noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficial, oamenii n-au luat legatura cu extratereştrii, dar asta s-ar putea întâmpla într-o formă mai neobişnuită faţă de ce ne aşteptam în urmă cu câţiva ani. Agenţia spaţială a Europei trimite în spaţiu 10 videoclipuri de tip selfie şi speră ca extratereştri să reacţioneze bine când le văd.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a strâns de la oameni videoclipuri selfie, a ales 10 dintre acestea şi le va trimite în spaţiu pentru un eventual contact cu extratereştrii care poate nu ne cunosc. ESA a pornit în ianuarie campania „Rosetta Wake Up“ şi a îndemnat oamenii să îi trimită videoclipuri. Cele 10 vor fi puse într-o arhivă de 35MB şi vor fi trimise în spaţiu din Spania, conform „The Daily Mail“. În 20.000 de ani, semnalul va ajunge la capătul galaxiei noastre.

Semnalul va fi transmis pe 15 mai 2015, iar într-o secundă va ajunge la Lună. În cinci minute va fi aproape de Mercur, iar în 30 de minute va ajunge la o distanţă similară celei la care se regăseşte sonda Rosetta. Totuşi, deşi arată foarte bine „itinerariul“ pe care îl va urma semnalul, agenţia nu ştie precis unde va ajunge, deoarece în timp se poate atenua destul de mult, poate până la nivelul la care să nu poate fi captat de o altă civilizaţie.

Staţia din Spania pe care o foloseşte ESA poate transmite cu o putere maximă de 20 kilowaţi, dar semnalul acesta va fi trimis la doi kilowaţi, iar viteza cu care se va face transferul va fi de 250 kilobiţi pe secundă. E o viteză mai mică decât cea a Internetului pe care îl folosim, dar mai mare decât a transmisiunilor spaţiale obişnuite. În teorie, în patru ore semnalul va ajunge la Neptun, în 14 ore va fi deja la marginea sistemului solar, iar într-un an va fi la capătul norului interstelar.

Videoclipul care va ajunge în spaţiu.

Câteva sute de ani mai târziu, mai precis peste 548 de ani, semnalul cu selfie-uri va fi deja la steaua din constelaţia Perseus. În 1.000 de ani va ajunge la nebuloasa California, iar în 20.000 de ani va părăsi Calea Lactee în absolut cel mai optimist scenariu. În călătoria sa, peste 10 milioane de ani, semnalul va fi părăsit grupul de 54 de galaxii din care fac parte Andromeda şi Calea Lactee. În final, peste aproape 14 miliarde de ani va ajunge la capătul Universului observabil de azi, de pe Pământ. Să sperăm că extratereştrii vor mai putea deschide arhiva.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite