Surpriză sau nu? Windows Phone are cea mai mare creştere pe piaţa smartphone-urilor şi se apropie de iOS în Europa

Surpriză sau nu? Windows Phone are cea mai mare creştere pe piaţa smartphone-urilor şi se apropie de iOS în Europa

Windows Phone se apropie ameninţător de iOS FOTO Adevărul/Vlad Andriescu

Firma de analiză de piaţă Kantar a lansat noul său raport Worldpanel ComTech, care arată o creştere sănătoasă a sistemului de operare Windows Phone, care înregistrează vânzări mari în ultima perioadă. Cu toate acestea, următorul trimestru va marca revenirea iOS cu ajutorul iPhone 5s şi iPhone 5c.

În cele trei luni până în august 2013, Kantar arată că Windows Phone a ajuns la o cotă de piaţă de 9,2% pe cinci pieţe mari din Europa şi este la doar 1% de iOS în Germania. Evident, Android rămâne sistemul de operare dominant, cu 70,1% din piaţă.

Microsoft şi Nokia pot să se bucure. Windows Phone a ajuns să însemne 10,8% din vânzările din Franţa şi 12% din vânzările din Marea Britanie, prima oară când înregistrează rezultate din două cifre.

Potrivit lui Dominic Sunnebo, analist la Kantar Worldpanel ComTech, "După ani în care cota sa de piaţă a crescut, Android a ajuns într-un moment în care creşterile masive în pieţele în curs de dezvoltare sunt mai greu de atins. Creşterea Android a fost accentuată şi de Samsung, dar producătorul sud-coreean nu mai are aceeaşi creştere ca în anii trecuţi, din cauza creşterii Sony, Nokia sau LG".

Pieţele analizate de Kantar sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. Cum stau producătorii aici? După cum se poate vedea în  graficul de mai jos, Samsung domină cu 47,1%, dar e în scădere. Trebuie să luăm aminte că nu e trimestrul în care a venit Samsung Galaxy Note 3. Apple are 16,1%, dar nu au apărut pe piaţa cele două noi modele, în timp ce Sony are 8,2%, iar Nokia 7,8%. HTC a ajuns la 6,3%, în timp ce BlackBerry s-a prăbuşit la 2,4%.

De ce a crescut Windows Phone? Răspunsul este unul aproape evident. Nokia Lumia 520 şi 620 sunt dispozitive mai ieftine, care au contribuit la construirea unei cote de piaţă mai mari. Aceste două modele sunt atractive pentru cei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani şi 35 şi 49 de ani.

Cum arată piaţa americană?

Apple continuă să conducă, cu 39,3% din vânzări şi va atinge apogeul odată cu iPhone 5s şi iPhone 5c.

În Japonia Apple şi Android au 48,6%, respectiv 47,4%. Pentru că iPhone-urile vor veni în premieră la cel mai mare operator local, NTT DoCoMo, se aşteaptă o creştere exponenţială.

BlackBerry a ajuns la doar 1,8% în Statele Unite, în Europa având 2,4%.

Ce urmează? Vânzările cumulate ale celor două device-uri noi de la Apple au ajuns la 9 milioane de unităţi în primul weekend, deşi estimarea este neoficială. Cu toate acestea, Kantar consideră că vânzările vor creşte şi vor atinge un apogeu.

De asemenea, trendul care se poate observa este că Nokia, deşi nu a putut continua serios pe piaţa premium, având terminale care se descurcă decent acolo, trebuie să continue să parieze pe pieţele mai ieftine şi pe dorinţa tinerilor de a avea un smartphone simplu şi ieftin. Lumia 520 este unul dintre acestea.

Ce rămâne pentru Android? Poziţia este una confortabilă, dar va putea să se menţină acolo multă vreme? Android depinde de Samsung, Sony şi LG, dar şi de leii asiatici ZTE şi Huawei. De asemenea, telefoanele mai ieftine, produse sub licenţă în anumite ţări, cresc cota de piaţă. Fragmentarea Android rămâne o problemă, dar până acum pariul este unul câştigat.

Va fi sau nu corectă predicţia IDC?

Specialiştii IDC preconizau acum un an că până în 2016 Windows Phone va depăşi iOS, iar toţi am privit reticenţi spre această idee.

În iunie 2012, specialiştii IDC au considerat că, deşi avea o cotă de piaţă de 2,2% în primul trimestru din 2012, Windows Phone va creşte peste BlackBerry, dar şi peste iOS. Peste canadieni au trecut deja, iar în 2016 va ajunge la 19,2%. În ritmul acesta, s-ar putea ca imposibilul să se întâmple. IDC considera că pieţele mai ieftine, cum ar fi America de Sud şi Africa vor fi acaparate de telefoane mai ieftine cu Windows.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările