Generaţia mobilităţii: momentul când mama ta descoperă Facebook direct de pe un smartphone, la 59 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum cinci zile s-a întâmplat un eveniment pe care nu credeam că îl voi trăi prea curând: mama mea, la 59 de ani şi-a făcut Facebook. Mai exact, sora mea i-a făcut Facebook, dar mama a preluat totul apoi. Şi nu ar fi asta o surpriză, cât ceea ce s-a întâmplat apoi.

Ca să vă pun în temă: mama lucrează de 10 ani în Italia. Nu are calculator şi nu a accesat internetul niciodată în viaţa ei. Prima ei experienţă faţă în faţă cu internetul s-a întâmplat acum cinci zile. Sora mea i-a oferit un telefon Samsung Galaxy S, mama şi-a pus internet şi şi-a instalat aplicaţiile folositoare (cel de la magazin le-a instalat). Apoi a început să folosească internetul. Pe mobil. Direct.

Acest lucru mi se pare frapant în toată experienţa asta. Mama, la 59 de ani, este exponenta noii generaţii de utilizatori de internet, care au primul contact cu online-ul direct pe dispozitivele mobile. Nu ştiu dacă mama s-ar pricepe să folosească un laptop. Probabil că ar învăţa. Dar pentru ea, clipele de bun-venit pe internet sunt făcute de pe un smartphone. Ea descoperă plăcerile mobilităţii direct, fără să descopere internetul static prima oară.

Citez: "Am stat aseară cinci ore pe Facebook, să văd cum se face, să învăţ şi eu. M-am uitat la poze. Am învăţat. Să ştii că te prinde. Te prinde. Te prinde". Asta mi-a zis mama la telefon acum câteva zile. Şi fraza asta m-a frapat. M-a frapat pentru că am mai auzit oameni noi pe internet şi Facebook, dar mama, fără să cunoască însuşi conceptul de Facebook şi internet, mi-a spus că a prins-o. Câtă putere de a conecta oamenii are reţeaua socială?

"Am stat aseară cinci ore pe Facebook, să văd cum se face, să învăţ şi eu. M-am uitat la poze. Am învăţat. Să ştii că te prinde. Te prinde. Te prinde".

După noi, ajunşi deja la 25 de ani aproape, generaţiile care vor veni vor fi din ce în ce mai mobile. Vor fi din ce în ce mai conectate permanent. Şi mai important, vor învăţa internetul de pe tabletă sau de pe smartphone. Se vor conecta în permanenţă.

Noi nu aveam voie cu telefoane în clasă şi ne ruşinam dacă suna. Dar astăzi, smartphone-urile vibrează o dată la câteva minute. Se întâmplă mereu ceva pe Facebook, mail, Instagram, Tumblr sau alte reţele pe care suntem conectaţi. În această epocă a mobilităţii, provocarea este ca aceşti copii să înveţe să folosească bine smartphone-ul şi, mai ales, să înveţe să asculte şi alte persoane, chiar dacă în acel moment folosesc un telefon. Ce se va întâmpla? Pe ei îi prinde rapid.

Cea mai mare greşeală pe care o putem face ar fi să-i condamnăm. Nu ştiu când e bine să-i dai copilului telefon, deşi am scris vreo cinci materiale despre asta. Nu ştiu când e bine să-l laşi să descopere internetul. Ştiu sigur însă că generaţiile care urmează vor ajunge inevitabil la aceste concepte. Se vor naşte într-un univers conectat la toate reţelele sociale, în care notificarea va fi primul sunet pe care-l vor auzi dimineaţa. Inevitabil totul se va duce spre mobilitate. Aşa cum mama a avut primul contact pe internet cu mobilul, copiii vor descoperi totul prin atingere, prin aplicaţii, prin mobil.

Pe lângă acestă nouă generaţie, ceea ce mi s-a întâmplat mie cu mama mi-a demonstrat că declinul calculatorului este inevitabil. Dacă mama a ales mobilul în dauna calculatorului, deşi am avut unul în casă de când eram noi mici, atunci chiar cred că lumea se îndreaptă spre o nouă paradigmă.

Eu vă invit să ne imaginăm şi să discutăm. Chiar vreau să aflu ce înseamnă pentru voi acest univers al mobilităţii. Sunt convins că printre cititorii adevarul.ro există părinţi care au un copil ce a pus pentru prima oară mâna pe un smartphone, care a descoperit tehnologia recent. Vreau să învăţ de la voi ce înseamnă acest lucru.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite