China a publicat primele imagini de înaltă rezoluţie de pe suprafaţa îndepărtată a Lunii

China a publicat primele imagini de înaltă rezoluţie de pe suprafaţa îndepărtată a Lunii

Foto CNSA / CLEP via SKY&TELESCOPE

China a publicat primele imagini de mare rezoluţie de pe suprafaţa îndepărtată a Lunii după încheierea misiunii Chang’e 4 la un an de la aselenizarea istorică în bazinul South Pole-Aitken, relatează Ars Technica.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
China a publicat rezultatele explorării de pionierat a suprafeţei îndepărtate a Lunii şi imagini detaliate obţinute de la bordul navei spaţiale şi de către roverul Yetu 2 – acestea din urmă, ca şi celelalte echipamente, au rămas în stare bună şi după cele 12 zile lunare echivalând cu un an de zile pământesc.
 
Landerul şi roverul misiunii Chang’e 4 au furnizat cele mai bogate date extrase din acest mediu în mare parte neexplorat, între care măsurători prin radar şi ale radiaţiilor. 
 
De la aterizare, micul rover, care şi-a depăşit cu mult durata de viaţă proiectată (3 luni), a parcurs un pic peste 350 de metri pe suprafaţa Lunii colectând date şi imagini. În iulie, roverul a detectat într-un mic crater al craterului Von Kármán ceea ce părea a fi o substanţă asemănătoare unui gel care s-a dovedit însă a fi sticlă rezultată în urma sfărâmării rocilor după un impact. 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: