Zeci de bebeluși rămân orfani din cauza sărăciei la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În acest an, specialiştii de la Protecţia Copilului Vaslui au luat în evidenţă 27 de nou-născuţi care au fost părăsiţi în maternităţi. Jumătate dintre copiii lăsaţi în spital provin din zona Bârladului. Majoritatea nu au probleme medicale, dar au ghinionul de a avea părinţi prea săraci  pentru a-i putea creşte.

Un caz special îl reprezintă Delia Ayanna, fetiţa născută la începutul lunii aprilie, cu malformaţii la mâini şi picioare. Mama sa a suferit un şoc când a văzut-o şi nu a dorit să o mai ia acasă. Din păcate, fetiţa a fost refuzată şi de asistenţii maternali profesionişti. Au fost şi câteva persoane care s-au interesat chiar de adopţie, însă intenţiilor lor nu s-au concretizat.

„Din nefericire, micuţa încă se află într-un centru de plasament. Probabil că din cauza malformaţiilor sale nici asistenţii maternali nu au dorit să o ia în grijă“, a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. La fel ca şi micuţa Delia, alţi 26 de bebeluşi au fost părăsiţi de mame în maternităţile spitalelor din judeţ. Femeile au renunţat la copii deşi aceştia nu prezentau nicio problemă medicală.


Provin din familii numeroase


Singurul lor ghinion, afirmă specialiştiii DGASPC, este acela că părinţii lor sunt prea săraci ca să-i întreţină. „Motivele care stau la baza solicitării instituirii unei măsuri de protecţie specială imediat după naşterea copilului sunt lipsa condiţiilor de locuit pentru nou-născut, insuficienţa resurselor materiale şi financiare şi numărul mare de copii pe care îi au deja în întreţinere“, a explicat Irina Câmpeanu.


Ea a adăugat că în cazul mamelor minore, la baza apariţiei abandonului stau lipsa educaţiei şi a resurselor financiare, lipsa de comunicare între parteneri şi chiar lipsa educaţiei sexuale sau a instruirii în vederea asumării rolului de mamă de la o vârstă fragedă.


Rata abadonului creşte alarmant


Potrivit evidenţelor DGASPC, numărul bebeluşilor abandonaţi de la începutul acestui an a crescut cu aproape 25% faţă de prima jumătate a anului trecut. Cei mai mulţi, 14 la număr, au fost abandonaţi în Maternitatea Spitalului de Urgenţă Bârlad, iar alţi zece bebeluşi au fost lăsaţi în grija medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Cum adoptaţi un copil


Pentru a putea deveni un părinte adoptiv, trebuie să depuneţi un dosar la DGASPC, care să conţină o cerere de adopţie, certificate medicale, certificate de naştere şi căsătorie legalizate la notar, documente cu privire la condiţiile materiale şi certificate de cazier judiciar. Întreaga procedură de adopţie durează, în medie, aproximativ şapte-opt luni. În tot acest timp copilul vă este încredinţat, dar, în paralel, va fi supravegheat şi de un asistent social din cadrul DGASPC. La finele acestei perioade de acomodare, adopţia este consfinţită printr-o hotărâre a instanţei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite