UPDATE Ce conţine Proclamaţia de la Timişoara, ediţia 2017. Noul punct 8: „Fără penali în demnităţile şi funcţiile publice“ LIVE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se reiau mitingurile la Timişoara. Acestea au sunt planificate astăzi, de la ora 19.00, şi duminică, de la aceaşi oră. În cadrul mitingului din Piaţa Victoriei se vor strânge semnături pentru susţinerea Proclamaţiei de la Timişoara, ediţia 2017.

UPDATE Ora 23.00 Mitingul de la Timişoara a luat sfârşit. Oamenii au decis să iasă înstradă şi sâmbătă, aceştia susţinând că doresc să facă încă o încălzire pentru marele miting de duminică.
  

UPDATE Ora 22.30 Manifestanţii au revenit în centrul oraşului, pe platoul din faţa Operei, în acordurile piesei "Timişoara" a celor de la Pro Musica. De altfel, Ilie Stepan, liderul legendarei formaţi a fost şi astăzi să protesteze.

UPDATE Ora 22.10 Timişorenii au mers pe traseul Modex, bulevardul Brătianu, bulevardul Michelangelo, bulevardul Pârvan, podul de la Piaţa Maria, Catedrală.

Reporterul de la Adevărul a transmis în direct, pe Facebook, o parte din marşul manifestanţilor.UPDATE Ora 21.30 Deşi s-a decis să nu se plece astăzi prin cartiere, manifestanţii au părăsit Piaţa Operei, pentru o plimbare pe străzile oraşului.
 

UPDATE Ora 21.10 Nicos, un student grec de la Facultatea de Medicină, a vorbit cu patos celor prezenţi la miting: "La universităţile din România, mă refer şi la Medicină, unde sunt eu student, există multă corupţie. Sunt examene plătite, sunt profesori care îi trec pe studenţii contra cost. De prea multe ori studenţii tac. Tac pentru că le este teamă. Le este teamă că nu trec examenul, că nu trec de acest sistem. Este important să vorbeşti, să vii în piaţă, să te împotriveşti corupţiei. Mai ales la această corupţie de zi ci zi, mica corupţie, care ne mănâncă din carne şi din fiinţă. Împotriva corupţiei de orice timp, noi trebuie să ne răvrătim. Rezistaţi!".

UPDATE Ora 20.40 În jur de 3.000 de manifestanţi sunt în Piaţa Operei. 
 

UPDATE Ora 20.20 Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, s-a adresat mulţimii. La această oră sunt în jur de 2.500 de manifestanţi în piaţă.

imageUPDATE Ora 19.50 Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat deja în centrul Timişoarei, pentru a protesta faţă de Guvernul Grindeanu.

UPDATE ORA 19.30 Puteţi urmări live mitingul de la Timişoara. Transmisiunea este asigurată de Cristian Brâncovan, supranumit "Vânătorul de hoţi".Miitingul de vineri

Zilele trecute, un număr redus de timişoreni au ieşit în Piaţa Operei pentru a ţine flacăra protestelor aprinsă şi pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de Bucureşti. De vineri, 10 februarie, se reiau mitingurile organizate, cu instalaţie de sonorizare şi boxe. Timişorenii sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei începând cu ora 19.00.

Pe Facebook a fost creat şi un eveniment la care cetăţenii europeni sunt invitaţi să viziteze Timişoara într-un “City-Break” revoluţionar. Mitingul din această seara va fi doar încălzirea pentru marele miting de duminică, care este programat tot de la ora 19.00.

În cadrul mitingurilor, se vor strânge semnături de susţinere a noii Proclamaţii de la Timişoara, care are opt puncte. 

“Când statul de drept este în pericol, avem datoria să îl apărăm. Prin adoptarea unor acte normative arbitrare şi contrare intereselor cetăţenilor este evident că acest gruvern este ostil statului de drept. Pentru a-l apăra, legea trebuie să ne permită nouă, cetăţenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional”, susţin cei care au redactat Proclamaţia. 

Iniţiativa civică a depus, astăzi, aceste revendicări la Prefectura Timiş.

Iată cele opt puncte ale proclamaţiei:

1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată “Ordonanţa 13”.

2. Transparenţă în administraţie prin e-guvernare.

3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetăţeni.

4. Cetăţenii să poată sesiza Curtea Constituţională.

5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs.

6. Membrii Guvernului să nu fie şi parlamentari.

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanţilor. 

8. “Fără penali în demnităţile şi funcţiile publice”.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri