Universităţile din Timişoara şi-au deschis porţile: înscrierile pentru învăţământul superior sunt în toi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii absolvenţi de liceu îşi caută un viitor
Tinerii absolvenţi de liceu îşi caută un viitor

Toate facultăţile din capitala Banatului au început înscrierile, iar absolvenţii de Bacalaureat vor trece, până la sfârşitul lunii iulie, printr-o nouă "sesiune" de emoţii.

Cele mai multe dintre facultăţile din capitala Banatului vor "tria" studenţii în funcţie de notele obţinute la examenul de Bacalureat dar, spre deosebire de anul trecut, acum nu se mai ţine cont de notele obţinute în anii de liceu. Desigur, există facultăţi pentru care candidaţii trebuie să susţină examene, dar şi anumite probe de aptitudini.

La Universitatea de Vest, cele 11 facultăţi oferă nu mai puţin de 70 de specializări pentru cursurile de licenţă şi 137 de specializări la masterat. Înscrierea este în plină desfăşurare şi se va încheia pe 27 iulie. Taxa de înscriere este de 100 de lei, iar cei admişi mai plătesc o taxă de înmatriculare de 150 de lei. În total sunt 5.800 de locuri, dintre care 3.800 cu taxă. În funcţie de facultatea şi de specializarea aleasă, taxa pentru cei care nu prind un loc bugetat variază între 2.500 de lei şi 10.000 de lei. Această sumă va fi plătită de către cei care doresc să urmeze, pe locurile nebugetate, cursurile Facultăţii de muzică, specializările Interpretare Muzicală şi Artele Spectacolului. Înscrierea pentru cursurile de masterat de la Universitatea de Vest se desfăşoară între 16 şi 27 iulie, însă sunt şi specializări care fac înscrierea doar la toamnă. La masterat sunt în total 3.800 de locuri, dintre care 1.100 sunt bugetate, iar restul cu taxă.

La Universitatea Politehnica din Timişoara înscrierile se fac pe tot parcursul acestei săptămâni, şi se pot face şi on-line, pe site-ul instituţiei. Cele zece facultăţi din cadrul UPT oferă 2800 de locuri bugetate şi 650 de locuri cu taxă. Ca şi la UVT, taxa de înscriere este de 100 de lei, taxa de confirmare este de 100 de lei, iar taxa de echivalare a studiilor absolvite este de 150 lei, această taxă percepându-se doar candidaţiilor declaraţi finalmente admişi şi este achitată deodată cu taxa de confirmare. Pentru cei care nu intră pe locurile bugetate, taxa de şcolarizare este cuprinsă între 2.400 şi 4.500 de lei. Cele mai multe locuri sunt la Faclutatea de Mecanică - 570, la Construcţii - 495 şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare - 370. În funcţie de faculatatea aleasă, examenele se dau între 23 şi 25 iulie. Pentru programele de masterat ale Politehnicii înscrierea se face la toamnă şi sunt disponibile 1.300 de locuri.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara înscrierile se fac până 20 iulie, pe o fişă de înscriere on-line, pe site-ul instituţiei. În total, cele trei facultăţi oferă 580 locuri bugetate şi 702 locuri cu taxă, la 13 specializări. Pentru cei care nu intră pe locurile bugetate, cea mai mică taxă este 800 de euro, iar cea mai mare ajunge la 4.000 euro. Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de medicină, 801, dintre care aproape jumătate cu taxă. Concurenţa se anunţă a fi acerbă, după doar două zile fiind înscrise aproximativ 1.000 de dosare. Concursul de admitere este programat pentru 25 iulie.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) face înscrieri până pe 30 iulie, iar cele şase facultăţi din cadrul Universităţii oferă 1.300 de locuri la 13 specializări. Dintre acestea, 623 de locuri sunt bugetate, iar 677 cu taxă. În plus, mai sunt 530 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă. Taxa de înscriere este de 100 de lei, iar cea de înmatriculare ajunge la 120 de lei, în timp ce taxele de şcolarizare pentru cei care nu "prind" locurile bugetate sunt cuprinse între 2.350 şi 3.000 de lei. Înscrierile la cursurile de masterat ale USAMVB se fac tot până pe 30 iulie, fiind disponibile 848 de locuri, dintre care 528 de locuri cu taxă, aceasta fiind 2.500 de lei la Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare şi de 2.100 de lei la celelalte.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite