Singurul festival de muzică eco-friendly din România. Cu un bilet plantezi un copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a patra ediție a Festivalului Codru, un festival unic prin faptul că este eco-friendly, începe joi, 25 august,în pădurea Bistra, aflată la patru kilometri de Timişoara, la limita dintre comunele Ghiroda şi Moşniţa Nouă. În fiecare seară, până duminică, vor avea loc concerte, dar, pe lângă muzică, vor fi 4 zile pline de relaxare şi experienţe culinare într-un spațiu special.

Festival în Pădurea Bistra FOTO Codru Fest
Festival în Pădurea Bistra FOTO Codru Fest

Pădurea Bistra este una dintre cele mai sălbatice zone din apropierea Timişoarei şi se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, fiind declarată arie naturală protejată de interes naţional. Este o rezervaţie forestieră aşezată între Bega şi Timiş, la doar câţiva kilometri de Timişoara.

Este de o frumuseţe deosebită, dar mai puțin cunoscută și promovată ca Pădurea Verde. În 2019, în Pădurea Bistra a avut loc prima ediţie a festivalului Codru, care se vrea o punte între natură, muzică şi artă.

E un spațiu inedit, e fix la marginea pădurii, zona festivalului este inclusiv în pădure. Avem patru scene, amplasate pe patru hectare. Pădurea e la o aruncătură de băț de Timișoara însă nu e la fel de populară ca Pădurea Verde. Dar Pădurea Bistra merită mai mult. De asta am decis să o punem pe harta timișorenilor și nu numai, să o popularizăm, pentru că ne și oferă un spațiu interesant pentru festival. În același timp vine și cu provocările ei, pentru că nu avem deloc infrastructură în zonă în zonă, mă refer la curent, apă, canalizare, am construit totul de la zero”, a declarat Victor Balaniuc, directorul festivalului Codru.

Festival în Pădurea Bistra FOTO Codru
Festival în Pădurea Bistra FOTO Codru

Un bilet, un copac

Codru este primul festival eco-friendly din Romania: fiecare bilet este un copac plantat, iar, până acum, s-au adunat peste 8.000 de puieți. Și anul acesta, fiecare participant la festival se alătură misiunii de reîmpădurire și ecologizare a zonei.

Practic festivalul de muzică și artă Codru este o locomotivă pentru inițiativele eco. Ne ajută să ridicăm nivelul de conștientizare asupra importanței protejării mediului. Iar pe lângă festivalul de muzică, organizăm și sesiuni de plantare de copaci de-a lungul anului. Biletele la festival reprezintă adopție, cum le numim noi pentru că pentru fiecare bilet cumpărat, noi garantăm că plantăm un copac. Fie alături de persoana care a adoptat acel copac, fie îl plantăm noi cu voluntarii. Este unic în România, singurul festival ecologic, din veniturile din bilete susținem și organizăm cauze ecologice”, a explicat Victor Balaniuc.

Paharele se reutilizează

După fiecare eveniment, deșeurile de plaastic rămân în cantități mari. Ecologiștii au atras atenția asupra faptului că, odată ajuns în natură, materialul poluant poate avea efecte ireversibile asupra ecosistemelor. Codru vine cu o noutate. Băutura consumată în timpul celor patru zile de festival va fi servită în pahare reutilizabile.

Toate paharele din festival vor fi reutilizate. Paharele se ridică în momentul în care se cumpără prima băutură, iar apoi paharul va fi schimbat de fiecare dată când îți cumperi o nouă băutură. Iar la final îi îndemnăm pe toți cei care au rămas cu un pahar să-l returneze, astfel încât să intre în acest sistem și proces de refolosire. Nu aruncăm niciun pahar din festival”, a mai declarat Victor Balaniuc.

Cântăreața Nneka s-a îmbolnăvit

În ceea ce privește line-up-ul festivalului, în fiecare seară vom avea un nume important al scenei internaționale. Joi vor concerta belgienii de la Hooverphonic, vineri sunt cei de la Kadebostany, iar duminică Dub Fx din Australia. Deși era în program, cântăreața germană Nneka nu va putea veni la festival din cauza unor probleme de sănătate.

Trupa belgiană Hoovephonic vine la Codru Fest FOTO Facebook Hooverphonic
Trupa belgiană Hoovephonic vine la Codru Fest FOTO Facebook Hooverphonic

Desigur, în cele patru zile vom avea parte și de multe formații îndrăgite din România. O zonă specială va fi amenajată şi pentru copii, care se vor putea bucura de activităţi educative şi de aventură (vezi video de mai jos).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite