Repere turistice de Guiness Book la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Academică Culturală propune să realizeze şapte Recorduri Mondiale, cu şapte din premierele Timişoarei. Până acum, bănăţenii s-au înscris în Guiness Book, cu două dintre ele: cea mai mare halbă metalică şi cea mai mare lampă electrică din lume.

Halba simbolizează prima fabrică de bere de pe teritorul României de astăzi, care a fost înfiinţată în 1718 în cartierul Fabric. Halba uriaşă a fost mutată recent în curtea Fabricii Timişoreana. Aceasta măsoară peste cinci metri înălţime, trei metri diametru, are o capacitate de 11.000 de litri şi o greutate de 2,8 tone.

„Halba a fost atestată de World Records Academy. Cei de la Guiness Book au acceptat să le trimitem noi un dosar, pentru că s-au convins în urma materialelor din presă. Trebuie să le trimitem semnătura primarului, al celui care a realizat obiectul şi a mea”, a spus Coriolan Gârboni, directorul FACT.

Primul felinar uriaş

Lampa uriaşă are o lungime de 6,5 metri, 1.139 de kilograme şi este funcţională. Felinarul are în interior un bec de jumătate de metru. Acesta aminteşte de faptul că în urmă cu 125 de ani, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. Pe data de 12 noiembrie 1884, vechile felinare cu gaz au fost înlocuite de 71 de corpuri de iluminat electric. „Spre deosebire de halbă, unde trebuia să doborâm recordul din Malaiesia, nu mai există nicio lampă electrică funcţională în Guiness Book. Noi îi vom chema pe următorii să facă una mai mare”, a mai spus Gârboni.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite