Cuceritorii reali ai Polului Sud: "E simplu să ajungi acolo cu avionul, iar apoi să mergi câţiva kilometri pe schiuri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Dunca şi Coco Galescu au ţinut să se pozeze la Polul Sud într-o ipostază inedită, stând în cap. Foto: arhiva personală
Romeo Dunca şi Coco Galescu au ţinut să se pozeze la Polul Sud într-o ipostază inedită, stând în cap. Foto: arhiva personală

Mai multe voci spun că Uca Marinescu ar fi prima româncă la Polul Sud pe schiuri, însă alpinistul Cornel Galescu şi omul de afaceri Romeo Dunca susţin că ei rămân deţinătorii premierei.

Cine sunt totuşi primii români care au ajuns la Polul Sud pe schiuri? Această întrebare a umbrit uşor bucuria alpinistului Cornel Galescu şi a milionarului Romeo Dunca după ce au revenit în ţară de la Polul Sud. Discuţia a pornit de la faptul că o altă româncă, Uca Marinescu, ar fi ajuns prima la Polul Sud, pe schiuri. Coco Galescu şi Romeo Dunca susţin însă că sunt primii români care au realizat această performanţă, chiar dacă înaintea lor au mai fost conaţionali de-ai noştri la Polul Sud.


Ştim că Uca Marinescu spune că a fost prima la Polul Sud, pe schiuri. Dar adevărul este un pic altul. E simplu să ajungi acolo cu avionul, iar apoi să mergi câţiva kilometri pe schiuri. Nici măcar bagajele nu le-a cărat ea, nu a fost nevoită să îşi monteze nici cortul. Noi în expediţia asta am străbătut 246 de kilometri pe schiuri. Să fim cinstiţi şi să nu ne furăm căciula unii altora”, a declarat Coco Galescu.


Expediţie pentru România


Steagul româniei a fost mereu în prim plan în expediţie, iar la Polul Sud bănăţenii s-au grăbit să fie primii care să înfingă tricolorul în zăpadă. „România are nevoie de un pic de energie, de un pic de curaj şi voinţă, pentru a redeveni demnă. Ce am făcut noi este un act de demnitate naţională. Am mai reparat din imaginea dezastruoasă pe care o avem în ochii celorlalţi. Norvegienii din expediţie nu au avut o părere bună despre România şi nu au ascuns acest lucru. Sunt foarte multe lucruri rele pe care le fac conaţionalii noştri. A fost o ocazie pentru ei să ne întâlnească pe noi şi să vadă că mai există şi altfel de români, curajoşi, oneşti, corecţi”, a povestit Romeo Dunca.


Cei doi bănăţeni au făcut parte dintr-o expediţie organizată de Guvernul Norvegiei, pentru a marca 100 de ani de la cucerirea Polului Sud, de către Roald Amundsen. Ei au străbătut timp de 14 zile pe schiuri, aproape 250 de kilometri, de la Paralela 88 până la cel mai sudic pol de pe pământ.

Norvegienii vin în România

Romeo Dunca şi Coco Galescu au ţinut să se pozeze la Polul Sud într-o ipostază inedită, stând în cap. Polul Sud este locul unde busola arată o singură direcţie, spre nord. Pentru a demonstra că România nu este o ţară din lumea a treia, aşa cum credeau exploratorii norvegieni, aceştia au fost invitaţi de Romeo Dunca să îşi petreacă Revelionul la Muntele Mic. „Majoritatea celor 14 norvegieni au acceptat invitaţia, în frunte cu nepotul de 75 de ani al unuia din exploratorii care au făcut echipă cu Amundsen, acum 100 de ani. Vrem să le arătăm că suntem altfel”, a mai spus Romeo Dunca.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite