Protest anti-restricţii, la Rădăuţi. Peste 2.000 de oameni, în stradă. Jandarmii au folosit spray-ul lacrimogen. Două persoane au ajuns la spital VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care unul dintre protestatari a fost transportat la spital FOTO: ziaruldepenet.ro
Momentul în care unul dintre protestatari a fost transportat la spital FOTO: ziaruldepenet.ro

Un amplu protest împotriva restricţiilor adoptate de Guvern pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus a avut loc la Rădăuţi, în seara zilei de 2 octombrie. Nemulţumiţii au cerut demisia lui Raed Arafat şi au scandat „Criminalii!” în faţa spitalului municipal.

Peste 2.000 de persoane, în mare parte tineri, dar şi părinţi cu copii, au participat la un amplu protest împotriva restricţiilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

 Acţiunea a avut loc în municipiul Rădăuţi, din judeţul Suceava, în seara zilei de 2 octombrie.

Lesne de înţeles, nemulţumiţii nu au purtat măşti de protecţie împotriva noului virus şi nu au păstrat distanţa fizică, cu toate că gradul de infectare în municipiu a sărit de şase la mia de locuitori. 

Ei s-au deplasat pe străzile oraşului, făcând mai multe opriri. În faţa spitalului din localitate au strigat: „Nu ne vaccinăm!”, „Jos masca!”, „Jos Arafat!”, „Criminalii”, „Libertate”.

Totodată, s-au deplasat în faţa casei primarului Bogdan Loghin şi au scandat „Jos PNL!”, „Demisia!”.

Protestul nu a fost lipsit de incidente. Un tânăr s-a urcat pe o maşină şi a refuzat să coboare. Doi jandarmi au intervenit, moment în care, susţin ei, au fost înconjuraţi de alţi protestatari. Forţele de ordine au precizat că în acest context au fost nevoite să folosească spray-ul lacrimogen. În consecinţă, un tânăr s-a intoxicat şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Este vorba despre un adolescent de 17 ani, care a fost transportat la Spitalul Rădăuţi, unde părinţii săi au refuzat internarea. „Cu greu am reuşit să-l convingem pe tatăl pacientului să ne dea acordul pentru testarea COVID”, a precizat managerul spitalului, Dan Vatră. 

„În jurul orei 19:05, un protestatar s-a urcat pe o maşină şi, la solicitarea forţelor de ordine, a refuzat să coboare. Doi jandarmi au intervenit şi l-au dat jos de pe maşină, iar pe timpul acţiunii, câţiva protestatari s-au grupat în jurul celor doi jandarmi. Pentru a permite celor doi jandarmi să revină în dispozitiv, echipa trimisă în sprijin a fost nevoită să folosească spray-ul iritant lacrimogen. Pe timpul acestei acţiuni, un protestatar a aruncat o petardă către forţele de ordine, o persoană participantă la protest fiind rănită. Aceasta a fost preluată de un echipaj S.A.J., care i-a acordat îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol. Cei doi bărbaţi implicaţi în acest incident (cel care a folosit petarda şi cel care s-a urcat pe maşină) au fost identificaţi de forţele de ordine, urmând a se lua măsurile legale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Jandarmi Suceava.

Un consilier local, între cei care au chemat lumea în stradă

La protest a participat şi consilierul local Bogdan Nicolau de la PMP. El a făcut o transmisiune live pe Facebook în timpul căreia le-a cerut urmăritorilor săi să iasă în stradă şi să se alăture acţiunii. Totodată a scandat lozinci împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Florin Cîţu. 

Protestul nu a fost autorizat de Primăria Rădăuţi. Foarte mulţi dintre nemulţumiţi nici nu locuiesc în oraş, au venit cu autocarele din localităţile învecinate. 

Vă mai recomandăm:

Psiholog despre blocajul vaccinării în România: „Analfabetismul funcţional şi ştiinţific îşi arată roadele“

De ce nu le mai pasă românilor de sancţiunile impuse de Guvern în pandemie. Psihologul Daniel David: „Pedeapsa şi-a pierdut rolul!” 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite