Lecţii de navigat pe internet pentru nevăzătorii din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevăzătorii au la dispoziţie o sală de internet cu aparatură performantă
Nevăzătorii au la dispoziţie o sală de internet cu aparatură performantă

Nevăzătorii suceveni pot desluşi tainele internetului, chiar dacă acest lucru părea imposibil în urmă cu câţiva ani.

Acest lucru este posibil cu ajutorul unor calculatoare echipate cu un program cu voce sintetică.

Cu ajutorul acestui program, utilizatorii pot accesa orice informaţie, de la cititul presei sau vizualizarea unui prospect pentru medicamente, până la discuţii pe Skype sau pe Yahoo Messenger.

Cursurile au început de câteva zile la Filiala Suceava a Asociaţiei Nevăzătorilor, iar până acum sunt şcoliţi 15 oameni cu probleme de vedere, cu vârste cuprinse între 15 şi 70 de ani.

Aceştia vor urma cursurile timp de 60 de ore, iar dascăl le va fi profesorul Gelu Ionescu, de la Şcoala Specială pentru persoane cu deficienţe de vedere Târgu-Frumos, actualmente pensionat.

„Proiectul îşi propune organizarea de cursuri, până în aprilie 2013, cu aproximativ 500 de cursanţi la nivel de ţară, persoane cu deficienţă de vedere, tardivi-tineri şi vârstnici, din care apoi vor fi selectaţi câţiva ce vor urma modulele 2 şi 3 ale cursului pe internet, urmând a se specializa în editare de pagini web şi accesibilizarea unor site-uri existente, pentru a putea fi vizitate de persoanele cu deficienţă de vedere", a precizat Gelu Ionescu.

Cursanţii, încântaţi că pot „vedea" pe internet
Paula Baran este o nevăzătoare din Suceava în vârstă de 50 de ani, iar aceste cursuri au fost o adevărată binecuvântare pentru ea.

„Trebuie să ne umplem cu ceva timpul, iar calculatorul este foarte potrivit. Putem citi cărţi, găsi informaţii diverse, putem vorbi pe Skype. La început, am învăţat tastatura şi multe comenzi pe Skype, de la cei avansaţi, tot de la colegi nevăzători, care ştiau mai multe informaţii despre calculator decât mine. Mulţi colegi nu au făcut cursuri, dar au învăţat de la alţii, tot pe Skype. Am învăţat comenzile, iar acum, ceea ce fac unii cu mouse-ul, noi facem cu tastele. Scriem şi pe Yahoo Messenger. Calculatorul este un mare ajutor pentru nevăzători", a mărturisit Paula Baran.

Cel mai tânăr cursant este Alexandru Cozaciuc, în vârstă de 14 ani, elev în clasa a VIII-a la o şcoală din Suceava, care este convins că va avea numai de câştigat din această experienţă, mai ales că este pasionat de muzică şi pe internet îşi va putea găsi diferite softuri sau melodii care să-l ajute în carieră.

În judeţul Suceava sunt înregistraţi circa 4.800 de nevăzători, iar marea problemă a acestora este lipsa unor locuri de muncă.

Rămâi pe suceava.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite