Fosta şefă de la Arhivele Suceava, condamnată la închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:ziardesuceava.ro
FOTO:ziardesuceava.ro

Fosta şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Palagheanu, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare. Ea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru fapte comise în perioada 2006-2013.

Simona Maria Palagheanu a fost anchetată de procurorii DNA, într-un dosar de luare de mită şi fals intelectual. 

Magistraţii Curţii de Apel Suceava au achitat-o pentru infracţiunea de luare de mită şi au condamnat-o la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, cu un termen de încercare de doi ani.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, care au instrumentat dosarul, faptele ar fi fost comise în perioada 2006 – 2013. În rechizitoriu se arată că în calitate de şef al şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Palagheanu ar fi favorizat o firmă, care îşi desfăşura activitatea arhivistică într-un fost grajd de CAP. 

Spaţiul respectiv nu ar fi îndeplini condiţiile de siguranţă şi securitate la incendiu.

Procurorii arată că fosta directoare le-a sugerat apoi firmelor de lichidare să încheie contracte de prestări servicii cu arhivarul care avea depozitul în grajd.

„În perioada 2011-2012, inculpata şi-a încălcat atribuţiile de serviciu (…) şi a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfăşurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava, reprezentată de Filip Bogdan, într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condiţiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii şi degradării, de siguranţă împotriva incendiilor, sugerând prin adrese oficiale, firmelor de lichidare, să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această firmă, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale Arhivelor Naţionale, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deţinute în acea locaţie, fiind puse în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naţionale, generând un sentiment de nemulţumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public furnizat de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava şi de neîncredere a acestora în instituţiile statului”, susţin anchetatorii. 

Ei au arătat că în ciuda dispoziţiilor ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic, Simona Maria Palagheanu a susţinut că a verificat personal depozitul de la Comăneşti şi i-a solicitat unei funcţionare din cadrul SJAN Suceava să consemneze date nereale în procesul-verbal de control înregistrat la SJAN Suceava.

Este vorba despre un proces-verbal ce a fost însuşit şi semnat ulterior de ceilalţi doi membri ai comisiei de control, după care a fost aprobat şi de fosta directoarea, deşi conţinea date nereale.

„La data de 17 septembrie 2012 inculpata i-a solicitat din nou martorei să întocmească un proces verbal de recontrol în care să consemneze, în mod nereal, că împreună au fost şi au reverificat depozitul SC SERV ARHIV SRL, constatând că deficienţele au fost remediate şi că ar fi îndeplinite condiţiile de depozitare a arhivei, în condiţiile în care martora nu a fost şi nu a verificat depozitul din localitatea Comăneşti, act pe care inculpata l-a semnat şi l-a aprobat”, se mai arată în rechizitoriu. 


 


Vă mai recomandăm şi:

România are o producţie de grâu de aproape 7 ori mai mare decât pe vremea când era numită „grânarul Europei”, deşi românii se îmbolnăveau de pelagră

Lărgirea plajelor la Mamaia Nord: proiect salvator sau dezastru pentru turiştii de fiţe?

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite