Ciorba Bouillabaisse, o reţetă franţuzească fără prea multe mirodenii, dar cu mult vin de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO lifestyle.com
FOTO lifestyle.com

Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne propune să îmbinăm armonios peştele şi fructele de Mediterana cu legumele de pe meleagurile noastre.

Ciorba Bouillabaisse este un amestec de gusturi şi arome, despre care Uica Mihai spune că se găteşte cu vin şi se serveşte tot cu vin. Altfel nu-şi are rostul.

“Asta e o fiertură franţuzească de pe la Marsilia şi se face cu peşte din Mediterana, fructe de mare şi o bogăţie întreagă de legume. Căleşte la tigaie separat şi aruncă toate căliturile într-un ceaun, după cum urmează:

Praz feliat, ceapă rondele, morcov cubuleţe, ţelină rasă, pătrunjel şi păstârnac, doi pumni de verzişoare de Bruxelles. Iar peste legumele astea toarnă un litru de Bordeaux demisec şi câţiva litri de apă. Adaugă cubuleţe de unt clarifiat şi prăjit puţin pe foc, ca să devină uşor maroniu şi să prindă gust de nucă, şi fierbe îndelung să se înmoaie toată leguma.

Mai daugă şi câteva bucheţele de conopidă, un litru de bulion şi acum vine rândul peştelui, trunchiuri mari de peşte marin, merlucius, macroou, cod, doradă, biban, apoi scoici, midii, creveţi şi scampi ori gambinni (pui de creveţi) şi fierbe totul la foc moale.

Singurele mirodenii sunt sarea şi piperul care se pun la final. Şi se presară mai întâi în farfurie un strat de pătrunjel verde tocat peste care se toarnă zeama fierbinte cu bucăţi mari de peşte şi fructe de mare de jur împrejur.

Vinul cuvenit, tot un Bordeaux mai vechi şi mai aspru”, spune Uica Mihai.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite