Râmnicu Vâlcea: Bogdan Cioranu a luat bronzul olimpic la canto popular
0
A promovat muzica pastorală a judeţului în toată ţara, dar şi în străinătate. Nu ar renunţa niciodată la canto-popular şi la costumul ţărănesc cu care se mândreşte.
profil
NĂSCUT - 25 noiembrie 1990, Horezu, judeţul Vâlcea.
STUDII - Elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să urmeze Conservatorul, dar să facă şi o facultate bazată pe inginerie mecanică.
Bogdan Cioranu s-a apucat de cântat în clasa a VII-a. Pe atunci, era elev la Şcoala Generală „Luca Solomon" din localitatea Vaideeni. O profesoară din şcoală a mers la el acasă să vadă dacă sora mai mică a lui Bogdan mai cântă. „Mama i-a spus atunci că sunt atras de muzică şi eu, nu doar sora. Doamna ne-a pus pe amândoi să învăţăm câte un cântec, după care ne-a ascultat pe fiecare. Eu am cântat „Când eram mai mic" de Aurel Tămaş. După ce m-a ascultat doamna a zis că am răsărit mai mult decât sora şi de atunci am început să cânt la festivităţile de la şcoală şi la marile concursuri şi festivaluri naţionale de folclor", povesteşte Bogdan. În clasa a VIII-a, Bogdan Cioran a participat la primul concurs naţional de folclor „Pe plaiurile Varvigiului", în judeţul Harghita, unde a obţinut premiul special. „Am avut mari emoţii la acel concurs", îşi aminteşte elevul. Tot în clasa a VIII-a a mers într-un turneu în Germania cu şcoala de la Vaideeni şi cu mai mulţi elevi de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. „Eram solistul vocal de la Vaideeni. După ce am cântat, în ziua următoare am apărut într-un ziar din Germania. Erau uimiţi de vocea mea", spune Bogdan. La turneul din Germania, tânărul a promovat muzica pastorală a judeţului Vâlcea.
Are numeroase premii la concursurile şi festivalurile naţionale
În clasa a IX-a a intrat la Liceul de Artă din Râmnic, unde s-a specializat pe canto popular. „Am făcut şi canto clasic, dar dragostea mea rămâne tot canto-popular. La noi în Vaideeni muzica populară îţi e insuflată de mic, de părinţi, dar şi de familie. În şcoală profesorii te învaţă să cânţi să dansezi şi dacă demonstrezi că eşti bun faci parte şi din ansamblul popular din zonă. De câţiva ani, fac parte şi din Ansamblul „Cununiţa Munţilor din Vaideeni", a spus elevul. În liceu, Bogdan Cioranu a participat la numeroase concursuri naţionale de folclor şi a obţinut foarte multe premii. Se mândreşte cu trofeul festivalului „Popoare, ponoare", din Mehedinţi, pe care l-a obţinut în 2008. Are premiul I la „Ion Albeşteanu", Slobozia 2008, premiul II „Strugurele de Aur", la Alba, locul II la Festivalul Maria Lătăreţu, la Târju Jiu, locul III la Festivalul Maria Tănase, Craiova. Pe lângă premiile obţinute la concursurile şi festivalurile naţionale de folclor, Bogdan se mândreşte şi cu medalia obţinută la Olimpiada Naţională de Muzică. „ În 2009 am obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Muzică pentru interpretare", mărturiseşte tânărul.
ce-i place
Sportul, e pasionat de maşini, dar şi de calculator. Îi admiră pe oamenii serioşi cu mult curaj care fac ceva în viaţă.
ce nu-i place
Mă deranjează că tinerii interpreţi de folclor nu sunt promovaţi în emisiunile de folclor sau dacă se face acest lucru e cu sume importante de bani.
Întrebări şi răspunsuri
Care sunt interpreţii tăi preferaţi?
B.C. : Doamna munţilor, cum i se spune, Lucreţia Ciobanu, e preferata mea. Îi îndrăgesc şi pe Ilie Medrea, dar şi pe Traian Barbu. Îmi plac artiştii care promovează muzica pastorală.
Ce reprezintă costumul popular pentru tine?
B.C.: Costumul meu e o îmbinare între alb şi negru şi reprezintă puterea omului de la munte care a devenit peste ani un simbol al purităţii. E costumul cu care mă mândresc şi mai e întâlnit în mărginimea Sibiului şi în Ardeal. Îmi place că mă deosebesc de olteni.